Slastičarstvo kao hobi
203

Upoznajte Ekatarinu: Uzbekistan zamijenila za BiH i pokrenula biznis ručno rađenih čokolada

E. Sk.
Ekatarina Musa
Ekatarina Musa
Kada je 2008. godine u Turskoj upoznala ljubav svog života, 35-godišnja Ekatarina Musa, koja je odrasla u Uzbekistanu, ni slutila nije da će je put dovesti u Bosnu i Hercegovinu.

Još manje je slutila da će upravo u našoj zemlji svoj hobi pretvoriti u ozbiljan biznis. No, kako sudbina u sve "umiješa" svoje prste, tako je i u Ekatarinin život.

Ona i njen suprug već sedam godina žive u Bosni i Hercegovini, imaju troje djece i bave se ručno rađenim čokoladama. Ekatarina uživa, kaže nam, u malim kućnim radinostima i rezultatu koji joj donosi čokolada. Upravo slastičarstvo joj je pomoglo, priznaje nam, da se adaptira u BiH.

"Suprug i ja smo neko vrijeme živjeli u Turskoj, a onda smo 2012. godine odlučili da se preselimo u, sada već moju novu domovinu, divnu BiH. Po stručnoj spremi sam ekonomistica za međunarodne odnose, ali slastičarstvo je moja strast i moj hobi. Uvijek sam voljela praviti slatkiše. Kad sam došla u BiH, izrađivanje slatkiša bila je jedna od stvari koja mi je pomogla da se adaptiram i ne padnem u depresiju. Kasnije, razvijajući svoje znanje u slastičarstvu, izabrala sam čokoladu kao svoj prioritet. Počela sam praviti domaće praline za svoje prijatelje i porodicu, a kasnije sam na njihov nagovor početkom ove godine počela online prodaju domaćih pralina", kaže Musa koja je osnivačica brenda "SweetTreat by Katya".

Behind the scene..

Posted by SweetTreat by Katya on Wednesday, September 11, 2019

Njena online prodavnica za izradu ručno rađenih čokolada, kaže nam, nudi kupcima najukusnije i neobične praline i truffle od najkvalitetnije belgijske čokolade.

"Pravim čokoladne praline, trufle, pločice, mendiante, ali najviše volim praline, jer sam svoj put u svijet čokolade započela njima. Čokoladne praline mogu biti nevjerovatne, različitih oblika s bezbroj kombinacija punjenja, okusa i boja. Pažljivo biram sve sastojke za izradu čokolade, ne koristim nikakve konzervanse ili stabilizatore, biram kombinaciju okusa i konačan rezultat uvijek prevaziđe moja najveća očekivanja", priznaje Musa.

Čokolada je za nju vrlo brzo postala izazov, strast i vječna inspiracija.

"Inspiraciju za svoj rad pronalazim u svemu, moja najveća inspiracija su moje troje djece i vrijeme provedeno s njima, razne dogodovštine su najbolja inspiracija. Osim toga, inspiraciju pronalazim u svemu oko sebe, prirodi, knjigama, radovima svjetski poznatih majstora čokolade. Uvijek se trudim biti pozitivna", govori Musa.

Mada joj vrijeme ne dozvoljava da trenutno pravi velike količine čokolade, ističe da je veoma zadovoljna dosadašnjom prodajom i interesom koji su ljudi pokazali za njen rad.

"Skromna oprema koju trenutno posjedujem ne dozvoljava mi da proizvedem previše čokolade, ali ono što proizvedem se proda vrlo brzo. Međutim, ja sam tek na početku i za početak sam zadovoljna i prodajom i potražnjom. Smatram da će, ako uložite dovoljno truda u nešto, prije ili kasnije ljudi to vidjeti i početi cijeniti. Mnogo mi je važniji kvalitet nego kvantitet i mnogo više pažnje dajem zadovoljstvu svojih kupaca nego tome koliko čokolade sam prodala ili koliko novca sam zaradila. Planiram kasnije, kad mi vrijeme dozvoli, proširiti svoju proizvodnju. Uvijek se sjetim svog najdražeg citata: 'Život je kao bombonjera, nikad ne znaš šta dobiješ'", završava priču Ekatarina.