Usvajanje ovog tipa ishrane može smanjiti rizik od bolesti srca
"Većina nas treba početi preusmjeravati prehranu prema biljnim proteinima", navodi istraživač ishrane i dijabetesa dr. Frank Hu za Parade.
Istraživači su analizirali podatke od 203.000 učesnika tokom tri desetljeća ukljućujući prehrambene navike, historiju bolesti i način života. Učesnici s najvećim unosom biljnih u odnosu na životinjske proteine imali su niži rizik od srčanih bolesti.
Također, zamjena crvenog mesa biljnim proteinima poput orašastih plodova je smanjila rizik od moždanog udara. Biljni proteini poput onih iz mahunarki i orašastih plodova sadrže vlakna, antioksidanse, minerale i zdrave masnoće. Kombinacija ovih nutrijenata pomaže u smanjenju upale, regulaciji krvnog pritiska i poboljšanju lipidnog profila.
"Pomak prema biljnoj ishrani značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti", pojašnjava kardiologinja dr. Kimberly Skelding.
Potpuno izbacivanje mesa nije nužno, ali biranje kvalitetnijih izvora je ključno za zdravlje.
"Američko udruženje za srce preporučuje manje od 170 grama crvenog mesa dnevno. Ukoliko jedete crveno meso, birajte ono od životinja uzgojenih na pašnjacima jer ima povoljniji omjer omega-6 i omega-3 masnoća", savjetuje kardiolog dr. Yu-Ming Ni. On tvrdi da je bolje birati piletinu, ribu ili biljne proteine.