Kulinarski savjeti
13

Uz ove jednostavne trikove riješite neugodnog mirisa prilikom dinstanja kupusa

Piše: A. Ć.
Kupus (Foto: Shutterstock)
Kupus (Foto: Shutterstock)
Kupus je jedno od najpristupačnijih povrća koje se koristi u mnogim jelima - od čorbi i salata do pita i glavnih jela. Iako je veoma hranjiv i ukusan, mnogi ljudi se susreću s problemom neugodnog mirisa koji se javlja prilikom kuhanja.
Srećom, postoji nekoliko jednostavnih metoda koje mogu pomoći da se riješite neugodnog mirisa pri kuhanju kupusa:

Sirće Sirće je vrlo učinkovito u uklanjanju mirisa kupusa. Međutim, važno je pridržavati se mjere kako ne biste pokvarili okus jela. Tokom dinstanja kupusa, jednostavno dodajte malo sirćeta u posudu. Dodatak malo šećera takođe može pomoći da se balansira kiselost i ukloni miris.

So i soda Ova metoda zahtijeva hladnu vodu, u kojoj ćete rastvoriti jednu kašiku soli i prstohvat sode bikarbone. U ovaj rastvor stavite sjeckani kupus i kuvajte ga nepoklopljenog 15-20 minuta. Nakon toga, ocijedite kupus u cjediljci i nastavite s kuhanjem, bilo da ga dinstate, prokuhavate ili pečete.

Lovorov list Dodavanje nekoliko listova lovorovog lista, kašike bijelog vinskog sirćeta i malo limunovog soka u vodu tokom kuhanja također može pomoći u eliminaciji mirisa. Dodatak začina poput peršuna, mirođije ili kima može smanjiti intenzivan miris i okus kupusa, čineći ga ugodnijim.

Uz ove jednostavne metode, možete uživati u pripremi jela od kupusa bez brige o neugodnom mirisu koji se može širiti po vašem domu.