Omiljena zimska namirnica
29

Koliko često jedete kupus? Evo zašto je važan u našoj svakodnevnoj ishrani

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kupus je omiljena zimska namirnica koja se koristi od davnina zbog svojih ljekovitih svojstava. Ovaj jednostavni, ali izuzetno hranjivi povrtni izbor sadrži brojne važne nutrijente, a istovremeno je niskokaloričan, što ga čini idealnim dodatkom svakodnevnoj prehrani.

Crveni i zeleni kupus bogati su vitaminom C, kalcijem i željezom. Ove komponente igraju ključnu ulogu u jačanju imuniteta i održavanju općeg zdravlja. Kupus se najčešće konzumira u obliku salate ili kao sastojak raznih variva, a posebno je popularan tokom zimskih mjeseci.

Osim što je izvor vitamina i minerala, kupus je bogat vlaknima koja pozitivno utječu na probavni sistem. Vlakna pomažu u održavanju ravnoteže dobrih bakterija u crijevima, čime se poboljšava probava. Za one koji se bore s viškom kilograma, kupus predstavlja odličan izbor jer je vrlo zasitan, a istovremeno siromašan kalorijama.

Jedna od posebnih karakteristika kupusa je njegova sposobnost smanjenja hroničnih upala u tijelu. Dok su upale u određenim situacijama korisne, dugotrajne upale mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput bolesti srca ili artritisa. Kupus također pomaže u čišćenju disajnih puteva, olakšava simptome astme i bronhitisa, a sok od kupusa preporučuje se za grgljanje kod bolesti grla.

Kupus je vrlo svestran u pripremi. Može se jesti svjež, kao salata, ili se može dodati u razna jela poput juha i variva. Ukiseljeni kupus je popularan tradicionalni specijalitet koji zadržava nutritivne vrijednosti povrća.

Uključivanjem kupusa u svakodnevnu prehranu, ne samo da doprinosimo svom zdravlju, već i uživamo u bogatom okusu i raznolikosti koju ova namirnica nudi. Bilo da ga pripremate na klasičan način ili istražujete nove recepte, kupus će uvijek biti odličan izbor za svaku zdravu kuhinju.