Uživajte u kafi bez šećera: Otkrijte prirodne zaslađivače koji će vas oduševiti
Pogrešni sastojci mogu umanjiti ove koristi i imati negativne posljedice na vaše zdravlje.
Ekstrakt vanilije
Ekstrakt vanilije se obično koristi kao aroma u slasticama, ali nekoliko kapi u kafi može joj dodati slatkoću bez potrebe za šećerom. Međutim, treba biti oprezan jer nije potrebno pretjerivati. Dovoljno je staviti samo dvije do tri kapi.
Cimet
Cimet je začin koji se savršeno uklapa u razna jela, a mnogi ga koriste i kao prirodni zaslađivač u kafi. Idealno je posuti ga po mljevenim zrnima kafe prije pripreme ili, ako pijete kafu s mlijekom, dodati ga u mlijeko prije nego što ga pomiješate s kafom. Cimet je posebno ugodan u hladnijim danima jer njegova aroma ima umirujući učinak na tijelo i um.
Kokosovo ulje
Pola kašike kokosovog ulja u vrućoj kafi pomoći će da se ono otopi i obogati okus napitka. Ipak, preporučuje se piti kafu s kokosovim uljem samo jednom dnevno kako bi se izbjegli problemi s probavom, poput proljeva. Kafa s kokosovim uljem može biti dobar izvor energije i lako probavljiva, ali nutricionisti je ne preporučuju osobama s visokim krvnim tlakom ili onima koji nemaju uravnoteženu prehranu zbog visokog udjela masnoća.
Kada dodajete ove sastojke, imajte na umu da mogu poboljšati okus i dodati zdravstvene koristi, ali je važno konzumirati ih u umjerenim količinama kako bi se izbjegli negativni učinci na zdravlje.