Poznata američka emisija o rušenju velikih mitova MythBusters, pokušala je otkriti tajnu njegovog okusa. Pred vama je recept savršenog pomfrita i možete ga napraviti u vlastitoj kuhinji.
Važna napomena: Ako radite dvostruku porciju, nemojte udvostručavati količinu ulja. Porcije krumpira pržite u serijama, a prethodno u lonac ili fritezu ubacite 1/4 šalicu ulja kikirikija i žličicu svinjske masti (po želji).
-
2 krompira (može i krompir iz naših krajeva)
-
1/4 šoljice kukuruznog sirupa
-
1/2 šoljice vode
-
6 šoljica ulja kikirikija
-
1/4 šoljice goveđe masti
-
sol po ukusu
-
1/2 kocke za supu (po želji)
-
Ogulite krompir i izrežite ga na uske trake, debljine od jednog centimetra i dužine od oko 10 centimetara.
-
U veliku posudu stavite kukuruzni sirup i vodu, pri čemu treba voditi računa da se sirup rasporedi ravnomjerno. Dodajte izrezani krompir u tekućinu i ostavite ga da stoji oko pola sata.
-
Dok pomfrit "odmara" u zdjeli, ubacite ulje kikirikija u dubok lonac ili fritezu. Ulje se zagrijava na temperaturi od 180 do 200 stepeni.
-
Pržite krompir minutu do minutu i pol pa ga izvadite kada poprimi žućkastu boju. Potom ga stavite na tanjir koji je prethodno obložen salvetom i odmah ubacite u frižider na 10 do 15 minuta.
-
Dok se pomfrit hladi, prelijte ga mješavinom ulja od kikirikija i goveđe masti. Onda zagrijte preostalo ulje na oko 200 stepeni i dodajte ohlađeni pomfrit unutra. Pržite ga od pet do sedam minuta, dok ne dobije zlatno-smeđkastu boju. Ocijedite pomfrit od masnoće i stavite ga u duboku posudu.
-
Na kraju pospite sol preko vrućeg pomfrita i odmah servirajte, piše Pop Sugar.