Za ručak se počastite zapečenim njokama rađenim prema italijanskoj recepturi

Njoke su oduvijek bile hrana za dušu, a posebno one rađene prema originalnoj italijanskoj recepturi s puno umaka i sira.
Od sastojaka vam je potrebno 800 grama njoka, 600 grama konzerviranog paradajza, 200 grama cherry paradajza, tri čehna bijelog luka, jedna kašičica maslinovog ulja, jedna kašičica origana, 1/4 kašičice smeđeg šećera, jedna mozzarella, 150 grama ricotta sira, naribani parmezan i krupno rezani lješnjaci.
U wok dodajte maslinovo ulje i kratko prepržite bijeli luk. Dodajte konzervirani paradajz, cherry paradajz, origano i smeđi šećer. Začinite i pustite umak da se krčka na niskoj temperaturi oko 40 minuta.
U proključaloj vodi skuhajte njoke dvije-tri minute. Njoke su gotove kad isplivaju na površinu. Ocijedite ih i prebacite u umak. Promiješajte i prebacite u posudu za pečenje. Možete koristiti jednu veću ili četiri manje posudice poput onih za lazanje.
Na vrh dodajte sir ricottu, naribajte parmezan te pecite 15 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.