Ideja za doručak
27

Zašto biste češće trebali konzumirati zobene pahuljice

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zobene pahuljice nisu samo ukusan i lagan obrok već sadrže i brojne hranjive tvari koje se ne nalaze u ostalim namirnicima za pripremanje doručka.

One djeluju kao probiotik koji pomaže u održavanju ravnoteže crijevnih mikrobioma. Poboljšavaju probavu, jača imunitet i sprečava upalu. Također su izvor vlakana koja su ključni dio svake zdrave prehrane. Vlakna stabiliziraju nivo šećera u krvi, čine vas sitim i snižavaju nivo holesterola.

Zobene pahuljice sadrže dvije vrste vlakana: rastvorljive i nerastvorljive. Obje vrste su podjednako važne za zdravlje.

Rastvorljiva vlakna se otapaju u vodi i kontrolišu glukozu. Nerastvorljiva vlakna pomažu da se hrana koju jedete kreće bez problema kroz tijelo.

Zob je sama po sebi dovoljno zdrava, ali još jedna prednost je ta što lako možete dodati druge zdrave sastojke. Dodajte voće, orašaste plodove, sjemenke ili malo proteina i zdravih masti poput putera od oraha, jogurta ili čak jaja.