Rezultati istraživanja
25

Zašto biste uvijek trebali guliti koru s jabuka i krastavaca

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Istraživanje na kineskom univerzitetu pokazalo je da pranje hrane poput jabuka i krastavaca ne sprečava unos pesticida, ali da guljenje kore efikasno eliminište sve ostatke.

Istraživači sa Poljoprivrednog univerziteta Anhui u Kini koristili su sofisticirane tehnologije za detekciju hemikalija, uključujući laserske zrake i inovativni "SERS" film, kako bi istražili supstance prisutne na kori različitih prehrambenih proizvoda.

Istraga se proširila izvan krastavaca i jabuka i uključila čili u prahu, škampe i rižu. Alarmantno, nalazi sugeriraju da standardno pranje voća ili mjere sigurnosti hrane nisu adekvatne za sprečavanje gutanja pesticida.

"Ova studija, koja se nalazi u ekspanzivnom području sigurnosti hrane, nastoji potrošačima pružiti zdravstvene smjernice", rekao je profesor Dongdong Ye, autor rada, za The Guardian.

Umjesto podsticanja nepotrebnog straha, istraživanje je pokazalo da jednostavno guljenje kore može efikasno eliminirati gotovo sve ostatke pesticida, za razliku od često preporučene prakse pranja, pojasnio je.

U toku istraživanja objavljeno je da su naučnici primijenili fungicide tiram i karbendazim na uzorke hrane. EU je ranije zaustavila upotrebu thirama, a ove hemikalije se i dalje koriste u drugim regijama širom svijeta.

Posebno za jabuke, otkrili su da pesticidi ne samo da ostaju na kori nakon pranja vodom, već prodiru i kroz krajnji sloj pulpe. Međutim, skidanje ovoga može biti dovoljno da se izbjegne unos hemikalija.

Izvještaj Poljoprivrednog univerziteta u Anhuiju zaključuje : "Vjerujemo da proces guljenja može efikasno eliminisati opasnosti od pesticida u epidermi voća i pulpi koja je blizu epiderme, čime se smanjuje vjerovatnoća gutanja pesticida".