
Kuglof s grizom i jabukama
Kuglof je klasik među kolačima, a njegova prepoznatljiva forma potiče iz Evrope. Nekada je bio simbol bogatstva i svečanosti, a danas ga svi vole zbog jednostavne pripreme i mogućnosti kombinovanja različitih sastojaka.
Kuglof nije samo ukusan, već i hranjiv, što je razlog zašto ga vole svi uzrasti. Grožđice su prirodan izvor vlakana i antioksidanasa, što ovaj desert čini još zdravijim izborom.
Sastojci
- 100 g brašna Klas
- 100 g griza Master
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 0,2 l mlijeka
- ½ šolje ulja
- 2 jabuke
- 1 kesica vanilin šećera Laganini
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 grožđica
- 2 kašike maslaca
Priprema
Jaja umutiti pjenasto sa šećerom i vanilija šećerom. Dodati ulje, mlijeko, griz, brašno i prašak za pecivo pa sve sjediniti. Jabuke oguliti, naribati i dodati u masu te dodati grožđice. Kalup namazati maslacem, posuti brašnom pa izliti pripremljenu masu.
Peći u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Kada je kuglof gotov posuti ga šećerom u prahu, ohladiti i poslužiti.
Možda vas zanima
Vezani članci
Zapečeno u vatrostalnoj