Brza priprema
28

Kuglof s grizom i jabukama: Sočan i mirisan desert koji svi vole

Klix.ba
Kuglof s grizom i jabukama
Kuglof s grizom i jabukama
Kuglof je klasik među kolačima, a njegova prepoznatljiva forma potiče iz Evrope. Nekada je bio simbol bogatstva i svečanosti, a danas ga svi vole zbog jednostavne pripreme i mogućnosti kombinovanja različitih sastojaka.

Kuglof nije samo ukusan, već i hranjiv, što je razlog zašto ga vole svi uzrasti. Grožđice su prirodan izvor vlakana i antioksidanasa, što ovaj desert čini još zdravijim izborom.

Sastojci

  • 100 g brašna Klas
  • 100 g griza Master
  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 0,2 l mlijeka
  • ½ šolje ulja
  • 2 jabuke
  • 1 kesica vanilin šećera Laganini
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 grožđica
  • 2 kašike maslaca

Priprema

Jaja umutiti pjenasto sa šećerom i vanilija šećerom. Dodati ulje, mlijeko, griz, brašno i prašak za pecivo pa sve sjediniti. Jabuke oguliti, naribati i dodati u masu te dodati grožđice. Kalup namazati maslacem, posuti brašnom pa izliti pripremljenu masu.

Peći u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Kada je kuglof gotov posuti ga šećerom u prahu, ohladiti i poslužiti.