Hranjiva namirnica
17

Zašto je potrebno češće konzumirati ječam: Niz zdravstvenih prednosti

Piše: D. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ječam je cjelovita žitarica bogata vlaknima i hranjivim tvarima koje se ne uvrštavaju često u ishranu, ali ih je potrebno češće konzumirati.
Dvije glavne vrste ječma su cjeloviti i oljušteni. Naime, cjeloviti ječam sadržava vanjski sloj mekinja i sadrži više vlakana od oljuštenog. Kuhanje traje duže, pa je zbog toga idealan za supe i variva. Kod oljuštenog ječma, mekinje su uklonjene što skraćuje vrijeme kuhanja. Ova vrsta ječma često se koristi kao sastojak za muslije, supe i salate.

Oljušteni ječam se češće jede i kuha se od 25 do 30 minuta, dok cjeloviti ječam može zahtijevati i do sat vremena kuhanja. Mnoge osobe ne unose dovoljno vlakana, a ova namirnica izuzetno je bogata ugljikohidratima i vlaknima. Šoljica kuhanog cjelovitog ječma sadrži šest grama vlakana, dok oljušteni ječam ima tri grama.

Osim vlakana, ječam je izvor tiamina, mangana, fosfora, selena i magnezija koji su važni za zdravlje kostiju, metabolizam i imunitet. Iako ima mnoge zdravstvene prednosti, pojedine osobe ga ne mogu jesti jer sadrži gluten, pa zbog toga nije preporučljiv za osobe s celijaklijom I intolerancijom na gluten.

Također, ječam i cjelovite žitarice su povezani s brojnim zdravstvenim prednostima. Naime, ječam sadrži beta-glucan, topljiva vlakna koja pomažu u smanjenju holesterola. Osim toga, konzumacija cjelovitih žitarica poput ječma može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i poboljšati nivo šećera u krvi.

Cjelovite žitarice poput ječma, mogu smanjiti upalu koja je povezana s bolestima srca, pretilošću i rakom. Konzumacija ječma u večernjim satima otiče GLP-1 hormon što smanjuje unos hrane i osjećaj gladi narednog dana. Ječam pomaže da zadovoljite dnevne potrebe za vlaknima, čime poboljšava probavu, smanjuje rizik od raka debelog crijeva i ublažava zatvor.