
Ilustracija: Shutterstock
Sigurno vam se već dogodilo da je krompir koji ste kupili u prodavnici i ostavili za kasnije proklijao prije nego ste ga stigli iskoristiti. Mnogi zanemare klice, odrežu ih i ipak pojedu krompir. Međutim, postoje brojne negativne posljedice koje donosi ovaj potez.
Naime, proklijali krompir ima veliku količinu solanina, blago toksične tvari koja kod ljudi izaziva simptome poput glavobolje, proljeva i povraćanja.
Važno je dobro osmotriti krompir prije nego ga počnete spremati za ručak. Da li ima klice i je li naboran i mekan? Ako jeste, onda vjerovatno u sebi ima veliku količinu solanina i nije siguran za konzumiranje.
Međutim, ako je i dalje tvrd, ima svoju formu i tek poneku klicu, onda se može iskoristiti. Odsjecite zelene dijelove i one na kojima su klice i zatim ga dobro operite prije konzumiranja.
Možda vas zanima
Čarolija koja povezuje
Dino Merlin i Coca-Cola u Bosni i Hercegovini ozvaničili ekskluzivnu trogodišnju saradnju
Vezani članci