Pažljivo pratite recepte
13

Znate li zašto sastojci za kolače i torte trebaju biti na sobnoj temperaturi?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Određeni recepti zahtijevaju da sastojci poput jaja, jogurta, krem sira, maslaca i mlijeka budu na sobnoj temperaturi, ali mnogi ljudi zanemare ovaj korak. Postoji opravdani razlozi zašto to ipak ne biste trebali raditi.
Ako recept zahtijeva sastojke sobne temperature, koristite sastojke sobne temperature. Ovo se ne može zaobići i ako koristite hladan maslac ili hladna jaja kada bi trebala biti sobne temperature, vaš recept neće ispuniti svoj potencijal i neće imati okus kakav bi trebao.

Kada su na sobnoj temperaturi, jaja, maslac i drugi mliječni sastojci tvore emulziju koja zadržava zrak. Dok se peče u rerni, taj zrak se širi i proizvodi vazdušasto tijesto.

I ne samo to, sastojci na sobnoj temperaturi se vrlo lako povezuju jer su topliji, stvarajući besprijekorno tijesto s ravnomjernom teksturom. Hladni sastojci se ne spajaju tako lako, a to rezultira glazurom koja ima grudvice i gustom strukturom peciva.

Ukoliko recept zahtijeva sobnu temperaturu ili otopljeni maslac, ostali sastojci trebaju također biti sobne temperature osim u slučaju kada je jasno navedeno u receptu da ne trebaju biti. Zbog toga uvijek čitajte originalne recepte.

Mnogi su se zapitali kako ove sastojke dovesti do sobne temperature kada nam se žuri. Nažalost ne postići brzo rješenje. Jednostavno izvadite ove sastojke iz frižidera otprilike jedan sat prije početka spremanja poslastica kako bi bile spremne za što uspješniji recept.