Znate li zašto sastojci za kolače i torte trebaju biti na sobnoj temperaturi?
Kada su na sobnoj temperaturi, jaja, maslac i drugi mliječni sastojci tvore emulziju koja zadržava zrak. Dok se peče u rerni, taj zrak se širi i proizvodi vazdušasto tijesto.
I ne samo to, sastojci na sobnoj temperaturi se vrlo lako povezuju jer su topliji, stvarajući besprijekorno tijesto s ravnomjernom teksturom. Hladni sastojci se ne spajaju tako lako, a to rezultira glazurom koja ima grudvice i gustom strukturom peciva.
Ukoliko recept zahtijeva sobnu temperaturu ili otopljeni maslac, ostali sastojci trebaju također biti sobne temperature osim u slučaju kada je jasno navedeno u receptu da ne trebaju biti. Zbog toga uvijek čitajte originalne recepte.
Mnogi su se zapitali kako ove sastojke dovesti do sobne temperature kada nam se žuri. Nažalost ne postići brzo rješenje. Jednostavno izvadite ove sastojke iz frižidera otprilike jedan sat prije početka spremanja poslastica kako bi bile spremne za što uspješniji recept.