Gdje se jede najviše mesa: Evropljani godišnje pojedu deset puta više mesa od Afrikanaca
Proizvodnja mesa danas je veća za gotovo pet puta nego u ranim šezdesetim godinama kada se godišnje proizvodilo 70 miliona tona mesa, što se u 2017. godini popelo na 330 miliona tona mesa.
Najveći razlog za ovu situaciju jeste što je na Zemlji mnogo veći broj ljudi koji se hrane.
U periodu od 1960. do 2017. svjetska populacija se više nego udvostručila. Danas se na Zemlji hrani više od 7,6 milijardi ljudi, a prije skoro 60 godina bilo nas je tri milijarde.
Međutim, povećanje broja ljudi nije jedini razlog povećanja konzumacije mesa. Ljudi su širom svijeta postali i bogatiji te više konzumiraju meso. Tako se meso na Zemlji najviše konzumra u bogatijim zemljama.
Na vrhu liste najvećih svjetskih konzumenata mesa su Amerikanci i Australijanci. U ovim zemljama prosječan čovjek pojede blizu stotinu kilograma mesa godišnje, što je jednako kao 50 pilića ili pola krave, navodi se u podacima UN-a.
Meso se u velikoj količini jede i u zapadnoj Evropi gdje svaka osoba u prosjeku pojede od 80 do 90 kilograma mesa godišnje.
U siromašnim zemljama, s druge strane, jede se manje mesa. Tako, naprimjer, jedan Etiopljanin pojede u prosjeku samo sedam kilograma mesa godišnje, stanovnik Ruande osam kilograma, a Nigerije devet kilograma mesa. Ovo je deset puta manje mesa nego što godišnje pojede jedan Evropljanin.
I više je nego jasno kako se meso mnogo više jede u bogatim zemljama, nego u siromašnim. Ovakva situacija bilježi se proteklih 50 godina.
Međutim, u pojedinim zemljama godinama se udvostručila prosječna konzumacija mesa, a u siromašnim je ostala ista.
Kinezi su jeli prosječno pet kilograma mesa godišnje prije pedesetak godina. Osamdesetih godina ova količina se povećala na 20 kilograma mesa godišnje, a Kinezi danas pojedu više od 60 kilograma mesa godišnje. Slično je i u Brazilu.
Dok konzumacija mesa u velikoj mjeri ima svoje benefite za ljudsko zdravlje, nutricionisti smatraju kako u pojedinim zemjama prekomjerna konzumacija mesa nije dobra za ljude.
Istraživanja su pokazala da se prekomjernom potrošnjom crvenog i obrađenog mesa povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i određenih vrsta raka.
Nutricionisti kažu kako zamjena govedine i slanine piletinom može biti veliki korak ka boljem zdravlju.