Od jastučnice do lustera
166

Boho stil: Pronašli smo prelijepe made in BiH detalje koji će se savršeno uklopiti u vaš dom

I. B.
Boho ukrasi mogu biti zaista jedinstveni (Foto: Instagram)
Boho ukrasi mogu biti zaista jedinstveni (Foto: Instagram)
Dom treba biti ugodno mjesto za boravak, a jednu od ključnih uloga u tome igra i njegovo uređenje. Iako postoji mnogo zadivljujućih stilova za uređenje doma, jedan od najomiljenijih je boho. Izdvojili smo nekoliko "made in BiH" detalja koji bi vam mogli pomoći u kreiranju ovog stila.

Samo dašak boho stila u vašem domu zaista može doprinijeti transformaciji prostora u kojem svakodnevno boravite te stvoriti ugodnu atmosferu u kojoj ćete jedva čekati da provodite vrijeme.

Pravila kod ove vrste stila nema. On se suprotstavlja modernim senzibilitetima, a okrenut je kreativnim i nekonvencionalnim dekoracijama. Dok ga najodvažniji slijede kroz jarke boje, drugi ipak preferiraju neutralne, zemljane nijanse, po kojima je boho nekako i prepoznatljiv. Sve u svemu, sigurno je da ćete kod ljubitelja ovakvog stila vidjeti mnoštvo jastuka, mekane deke, čupave tepihe, ali i teksturirane naglaske što će sve stvoriti sliku idealnog utočišta.

U "made in BiH" dućanima, pronašli smo neke od dekoracija koje bi se idealno uklopile u nečiji boho dom.

Jastučnice i dekorativni tepih

Jastučnice bh. brenda Macramina kao da su stvorene za kreiranje boho uhođaja u vašem domu, a čak i da ćete prostoriju upotpuniti samo ovim detaljem, promjena će biti uočljiva.

Jastučnice su rađene punch needle tehnikom (vez iglom), a dolaze s različitim motivima i bojama te ih možete naručiti i sa izvezenim imenom ili citatom po želji, što je odlično i ukoliko ovo vidite kao ideju za poklon.
Na istom profilu pronašli smo i unikatne dekorativne podmetače, no posebno nas se dojmio dekorativni tepih sa resama, koji bi se savršeno uklopio u svakom boho interijeru.

Boho ogledalo

Ukoliko ste od onih kojima se ogledalo nalazi u svakom uglu doma te vam ovog predmeta nikad nije dosta, a pritom biste voljeli udahnuti dašak boho stila u svom domu, rješenje ćete pronaći na Instagram profilu BohoŠik.

Ova ogledala rade se ručno i po narudžbi, a osim praktične, imaju i dekorativnu funkciju koja će zadovoljiti vaša očekivanja.

Upečatljivi luster

Makramosfera na svom profilu nudi neke zaista prelijepe boho detalje, no izgleda kako njihovim ljubiteljima posebnu pažnju privlače lusteri s resama koje smo tamo pronašli.

Naime, makrame tehnika je stara vještina vezanja čvorova, a njena popularnost dodatno je porasla proteklih godina kada su je prepoznale i iskoristile zaljubljenice u home decor predmete.

Unikatan sat

Na profilu Daskica.ba pronašli smo neke doista unikatne drvene predmete za dom, a posebnu pažnju privukao nam je zidni sat s detaljem u vidu klasa pšenice. Naročito bi se mogao dopasti onima kojima je sat neizostavan dodatak na zidu.

Inače, u opisu ovog profila navodi se kako su predmeti rađeni od drveta i epoksidne smole.

Još ukrasa za zid

Sasvim je jasno kako ovaj stil podrazumijeva i mnogo zidnih ukrasa, a osim ogledala i satova, to može biti i nešto drugačije. Na profilu Munika handcraft pronašli smo makrame ukrase rađene od 100% prirodnih materijala.

Dolaze u različitim veličinama i oblicima, kao i bojama, a gotovo da je teško odlučiti koji je ljepši od kojeg.

Vaza za cvijeće

Banjalučki brend Tekne trenutno oduševljava unikatnim komadima nakita, no njihova ponuda obuhvata i posuđe te između ostalog i vaze za cvijeće kojima će se obradovati svi zaljubljenici ovoga ukrasa.

Na vazama su oslikana prava mala umjetnička djela, a odlično će se uklopiti i u interijere uređene boho stilom koji svemu žele dodati dozu živosti.