Jedno mjesto u kuhinji nije pogodno za čuvanje ulja jer će se brzo pokvariti
Kako bismo saznali je li držanje ulja za kuhanje pored električnog šporeta štetno, trebamo mišljenje stručnjaka. Cate Shanahan smatra da će to vjerojatno učiniti da se vaše ulje pokvari mnogo brže.
"Vrućina bi potencijalno mogla oksidirati ulje, a oksidacija je užasno štetna", kazala je.
Kako objašnjava, to neće biti dovoljno da značajno skrati životni vijek ulja, ali to ne znači da je to najbolje mjesto za njegovo držanje.
Jim Savage, kalifornijski proizvođač organskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja ističe da je pravilno skladištenje najbolji način da se očuvaju zdravstvene prednosti dobrih ulja za kuhanje poput maslinovog ulja. Napominje da je najbolje pronaći hladno, tamno mjesto jer kisik, svjetlost i toplina najbrže razgrađuju ulje.
"Dakle, najbolji način čuvanja ulja je u smočnici", navodi Savage.
Bez obzira na to držite li ulje u ostavi ili pak pokraj električnog šporeta, Shanahan kaže da možete izbjeći oksidaciju izbacivanjem ulja za kuhanje koja najlakše oksidiraju. Dodaje da je ukupno osam takvih ulja: kukuruzno, kanolino ulje, ulje od sjemenki pamuka, sojino, suncokretovo ulje, ulje šafranike, ulje od sjemenki grožđa i ulje rižinih mekinja. Shanahan dodaje da toksikolozi koji testiraju ove vrsta ulja na probleme s oksidacijom kažu da se ne bi trebala koristiti za kuhanje.
Zdravija ulja, s druge strane, obično se ekstrahiraju iz većih orašastih plodova ili sjemenki, pa zahtijevaju manje obrade i imaju veće zdravstvene prednosti. Zdravija ulja uključuju ekstra djevičansko maslinovo ulje, kokosovo, sezamovo, orahovo, bademovo, laneno ulje, ulje avokada i ulje od kikirikija.
Mbg napominje da ne biste trebali držati ulje tamo gdje postoji izvor topline jer čak i kada je izloženost toplini mala, ona je i dalje faktor, zajedno sa svjetlom i kisikom. Dakle, ako želite maksimalizirati vijek trajanja ulja za kuhanje i smanjiti oksidaciju, najbolje ga je držati u ormariću.