Istraživanje tvrdi da ova jednostavna promjena u svakodnevnoj ishrani smanjuje rizik od smrti za 17 posto

Ovi nalazi osporavaju rastući trend na društvenim mrežama gdje ulja iz sjemenki smatraju lošim po zdravlje, a istovremeno preporučuju upotrebu putera i životinjskih masti.
Istraživači iz Brigham and Women's Hospital i Harvard Medical School sproveli su veliko istraživanje o stopama smrtnosti ljudi koji jedu više putera u poređenju sa onima koji jedu više ulja na biljnoj bazi, uključujući ulja iz sjemenki.
Istraživanje je otkrilo je da je veća konzumacija putera povezana sa 15 posto većim rizikom od smrtnosti, dok je veći unos biljnih ulja – uključujući sojino, kanola i maslinovo ulje – povezano sa smanjenjem ukupne smrtnosti od 16 posto, prema studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu JAMA Internal Medicine .
Osim toga, zamjena samo 10 grama putera s ovim biljnim uljima dnevno bila je povezana sa 17 posto manjim rizikom od ukupne smrtnosti i smrti od raka.
"17 posto je prilično velika promjena, posebno kada se pogleda perspektiva javnog zdravlja", rekao je dr. Yu Zhang, koautor studije te dodao: "Zamislite koliko smrtnih slučajeva možemo smanjiti u općoj populaciji".
Poređenje putera i ulja na biljnoj bazi
Studija je analizirala 33 godine podataka o ishrani od više od 221.000 učesnika u Studiji zdravlja medicinskih sestara (NHS), Studiji zdravlja medicinskih sestara II (NHS II) i Studiji o praćenju zdravstvenih radnika.
Učesnici su sami prijavljivali svoje prehrambene navike svake četiri godine, omogućavajući istraživačima da prate promjene tokom vremena i izračunaju dugoročne prosjeke unosa. Istraživači su prilagodili svoje nalaze kako bi uzeli u obzir varijable kao što su starost, indeks tjelesne mase (BMI), pušački status, ukupan unos kalorija, kao i druge obrasce ishrane koristeći alternativni indeks zdrave prehrane .
Unos maslaca uključivao je bilo koju količinu korištenu u kuhanju i pečenju, kao i svaki dodatni puter namazan na hranu. Potrošnja biljnog ulja procijenjena je na osnovu vrste ulja koje se koristi za prženje, dinstanje, pečenje ili pravljenje preljeva za salatu.
Dr. Marion Nestle, Paulette Goddard profesorica nutricionizma napomenula je da je nova studija korelacija i pokazuje povezanost, a ne uzročnost.
"Unatoč tome, to je u skladu s decenijama dokaza koji povezuju zasićene masti sa zdravstvenim rizicima i pokazuju prilično značajne zdravstvene prednosti zamjene biljnih ulja (uključujući ulja iz sjemenki) za životinjske masti", rekla je.
Ulja sjemenki se dobivaju iz sjemenki biljaka, dok se ulja na biljnoj bazi ekstrahiraju iz raznih dijelova biljaka. Sva ulja ispitana u studiji spadaju u kategoriju ulja iz sjemenki, osim maslinovog ulja.
"Maslinovo ulje, ulje kanole i sojino ulje su dosljednije povezani sa dobrobitima: manjim rizikom od umiranja", rekao je kardiolog dr. Dariush Mozaffarian, direktor Instituta za hranu i medicinu na Univerzitetu Tufts, "Ovi nalazi doprinose velikom broju naučne literature o zdravstvenim prednostima ovih biljnih ulja, čiji su pozitivni učinci dokazani i u velikim opservacijskim studijama i u desetinama randomiziranih studija".
Iako studija pokazuje da neka biljna ulja dovode do boljih zdravstvenih ishoda, Zhang je pojasnio da to ne znači da bi puter trebalo u potpunosti eliminirati.
"Ne sugeriramo da bi ljudi trebali u potpunosti izbjegavati puter, ali preporučujemo da čak i malo smanjenje unosa maslaca i zamjene za ulja na biljnoj bazi u svakodnevnoj prehrani može dovesti do vrlo značajnih, dugoročnih zdravstvenih koristi", rekao je Zhang.