Aparat za kafu važno je očistiti ne samo zbog ispravnosti aparata, već i zbog okusa jutarnjeg napitka. Nakupljanje kafe može uzrokovati gorak okus kafe u šoljici, a što je još gore, može se pojaviti pljesan i kamenac. Iako plijesan u malim količinama općenito ne utječu na vaše zdravlje, međutim, pojednicima može uzrokovati alergijsku reakciju.
Da biste osigurali izvrsnu šoljicu kafe, ali i očuvali vaš aparat potrebno ga je redovno čistiti. Aparat za kafu očistite tako što prvo uklonite sve dijelove koji se mogu oprati s deterdžentom za suđe, poput posudice u koju curi kafa na nekim modelima. Ovo je važno jer pomaže pri uklanjanju ostataka kafe.
Posude možete prati ručno u sudoperu toplom vodom i deterdžentom, ali obično se komadi mogu prati u mašini za pranje posuđa. Nakon što ste to oprali, prebrišite aparat izvana blago vlažnom krpom kako biste uklonili prljavštinu i prašinu.
Ako ste primijetili da kafa sporije teče iz aparata dok se kuha, vrijeme je da ga očistite octom. Spremnik napunite octom i vodom u jednakom omjeru, a na predviđeno mjesto stavite šaljicu ili neku posudicu u koju ćete isteći tečnost. Upalite aparat dok ocat i voda ne prođu kroz njega, a zatim ugasite i ostavite 30 minuta. Ponovno upalite dok sav ocat ne izađe van i ponavljajte dokle god izlazi prljavština.