Zaštitite zdravlje
147

Šta biste nakon intimnog odnosa obavezno trebali raditi, a šta izbjegavati

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Postoje stvari koje biste nakon seksa obavezno trebali raditi kako biste se zaštitili od infekcija. Osim toga, važno je znati i šta trebate izbjegavati.

Ne morate odmah nakon seksa ići pod tuš, ali vas nježno čišćenje može zaštititi od brojnih infekcija, među kojima je infekcija urinarnog trakta. Toplom vodom operite intimne dijelove. Možete isprobati i blage sapune.

Mnoge žene smatraju da trebaju posebnu pažnju posvetiti čišćenju vagine. No, topla voda je sasvim dovoljna. Imajte na umu da je miris vagine normalan i ne mora značiti da je došlo do problema, navodi webmd.com. Izbjegavajte korištenje mirisnih maramica, sprejeva i krema čiji proizvođači tvrde da vam pomažu da se osvježite.

Tokom seksa, bakterije mogu ući u vašu mokraćnu cijev, što povećava šanse za infekciju. Zato biste nakon seksa trebali mokriti. Žene bi se trebale brisati toalet papirom od naprijed prema nazad kako bi zaustavile širenje bakterija.

Znojna mjesta su idealna za nastanak bakterija. Zato biste trebali nositi prozračni donji veš i odjeću. Žene bi nakon seksa trebale izbjegavati nošenje uskih gaćica i najlonki. Pamučni donji veš je idealan i za žene i za muškarce.

Podrazumijeva se da biste nakon seksa trebali oprati ruke. Ukoliko vas intimni dijelovi svrbe ili peckaju, posjetite ljekara.