Otkrilo istraživanje
0

Zašto žene ne doživljavaju uvijek vrhunac za vrijeme seksa

Klix.ba
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Uzimajući u obzir broj žena koje redovno imaju seksualne odnose, broj orgazama koje su prijavili je šokantno nizak.

U stvari, samo 25 posto žena prijavilo je konstantan orgazam od penetrativnog seksa, prema knjizi istraživačice seksa Elisabeth A. Lloyd "Slučaj ženskog orgazma".

Nova studija, predstavljena danas na godišnjem sastanku za The Society for the Scientific Study of Sexuality, ispitala je razloge zašto žene ne doživljavaju orgazam toliko često kao muškarci, i otkrila je uobičajeni razlog zašto žene imaju problema da ostanu fokusirane na trenutak tokom seksa.

Da bi to utvrdio, autor studije i finski sociolog i seksolog Osmo Kontula anketirao je 2018. godine 7.000 žena i 1.000 muškaraca o tome koliko često su doživjele orgazam, vjeruju li da je njima lakše ili teže doživjeti orgazam nego drugim ljudima i zašto vjeruju da imaju problema dostizanje vrhunca.

Prema rezultatima istraživanja, većina žena je izjavila da imaju problema sa postizanjem vrhunca jer nisu mogle da umire um kako bi se opustile i uživale u zadovoljstvu.

Drugi razlozi uključuju nisko samopoštovanje, nuspojave lijekova, nedovoljno stimulacije klitorisa i osjećaj da su nekompatibilni sa svojim partnerom.

Mozak igra ključnu ulogu u seksualnom odgovoru i orgazmu, pa je logično da su žene koje su imale poteškoće često govorile da je to povezano s nemogućnošću da se fokusiraju isključivo na seks.