Humani projekat u SCC-u
271

Akcija darivanja kose za djecu oboljelu od raka: 145 donatora u dva sata, među njima i Amra Džeko

N. O.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Akcija darivanja kose "Moja kosa, tvoja kosa" ponovo je održana u Sarajevo City Centru, a za dva sata je učestvovalo 145 donatora, među kojima i Amra Džeko.

U prvih sat vremena bilo je više od 100 prijavljenih za doniranje, a iz udruženja Srce za djecu oboljelu od raka istaknuli su koliko je to značajno uzevši u obzir da se kosa može donirati tokom cijele godine.

Amra Džeko, jedna od najuspješnijih bh. manekenki i ambasadorica projekta "Moja kosa, tvoja kosa" učestvovala je u akciji po treći put.

Zanimljivo je da su u akciji većinom učestvovala djeca koja dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a za dva sata ukupno 145 ljudi je darovalo svoju kosu.

Među učesnicima je bila i djevojka koja je treći put odlučila donirati svoju kosu, a prvi put je to učinila sa samo 10 godina.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Fikret Kubat, direktor Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka", kazao je kako je naročito ponosan na djevojčice i dječake koji sa svojim roditeljima dolaze u Sarajevo City Center (SCC), kako bi donirali kosu za djecu oboljelu od raka.

"Od početka projekta, bilo je blizu 20.000 donatora kose. Do sada je napravljeno blizu 85 za djecu sa privremenim ili trajnim gubitkom kose. Projekt je opravdao sva očekivanja, a najvažnije očekivanje te djece, djevojčica koji se suočavaju sa najtežim oboljenjima. Njihovi roditelji, ali svi mi kao Bosanci i Hercegovci, možemo da budemo sretni", kazao je.

Amra Džeko istaknula je koliko je sretna što je dio ovakvog projekta: "Sretna sam što sam kockica mozaika koji radi dobre stvari za djecu koja su doživjela gubitak kose. Zahvaljujem našoj djeci i njihovim roditeljima, koji ih tako divno odgajaju".

Kroz ovaj projekat potpuno besplatno prave perike od prirodne kose za djecu koja su pretrpjela privremeni ili trajni gubitak kose usljed maligne ili neke druge bolesti.