Revitalizirajuće iskustvo
10

Ova zemlja bogata je termalnim izvorima: Kombinacija zdravlja, relaksacije i savršene prirode

I. B.
Hamami i SPA odredišta u Turskoj su posebno iskustvo
Hamami, SPA odredišta i termalni izvori su posebno iskustvo
Opuštanje na jednom od termalnih odmarališta može biti savršen način da se počastite prije hladnih zimskih dana, ali i poboljšate svoje zdravlje. Smještena u prekrasnom okruženju, Turska je poznata po svojim izvanrednim termalnim resursima, što doprinosi njenoj uglednoj reputaciji u zdravstvenom turizmu.

Ova zemlja ima preko 1.500 termalnih izvora i više od 260 termalnih objekata koje svake godine posjećuje stotine hiljada turista iz cijelog svijeta kako bi se osjećali bolje i zdravije. Sa toplim izvorima, termalnim objektima i privlačnom blagom klimom, Turska je posebno popularna među starijim putnicima, mlađima koji preferiraju revitalizirajuća iskustva, a i onima koji traže lijek za zdravstvene probleme.

Hamami, SPA odredišta i termalni izvori su posebno iskustvo
Hamami, SPA odredišta i termalni izvori su posebno iskustvo

Ponude koje uključuju smještaj, tretman i wellness usluge čine ovo iskustvo još privlačnijim. Raznovrsni i očaravajući pejzaži zemlje, kao i popularna mediteranska kuhinja – poznata po svojim laganim i zdravim okusima – savršeno će upotpuniti vaše wellness iskustvo.

Pamukkale, drevne ljekovite vode

Pamukkale, jedno od najpoznatijih turističkih mjesta u Turskoj, zaista su prirodno čudo sa mineralnim vodama koje koje su kreirale prekrasne pejzaže travertina. Pamukkale i obližnji drevni grad Hierapolis, zajedno čine UNESCO-ov lokalitet. Bile su centar za liječenje i wellness još od drevnih vremena, zahvaljujući podmlađujućim termalnim vodama u okolini.

Pamukkale
Pamukkale

Jedno od nezaboravnih iskustava na ovom izvanrednom mjestu danas je uživanje u kupanju. Plivanjem u drevnom Kleopatrinom bazenu u Hierapolisu, gdje je stalna temperatura vode oko 35 stepeni Celzijusa – sa pogledom na ovaj zapanjujući bijeli raj – osjećat ćete se kao da ste u bajci. Ovo historijsko i prirodno čudo je također dom za još tri termalna područja: Sarayköy, Gölemezli i Karahayıt, a vode u svakom bogate su željezom i kalcijem.

Afyonkarahisar, termalni glavni grad Turske

Najpoznatija destinacija sa termalnim izvorom u Turskoj nedvojbeno je Afyonkarahisar, smješten u unutrašnjem egejskom području. Dio je Evropske rute historijskih termalnih gradova i ponosi se izvorima visoke koncentracije minerala u mjestima Gazlıgöl, Heybeli, Ömer, Hüdai, i Gecek, koji učinkovito tretiraju kožna oboljenja, bolesti želuca, bubrega i crijeva.

Afyonkarahisar, najpoznatija termalna destinacija u Turskoj
Afyonkarahisar, najpoznatija termalna destinacija u Turskoj

Možete uživati u toplim bazenima Afyona, gdje se temperature kreću između 42 i 53 stepena Celzijusa, te probati opuštajuću kupku u blatu. Nakon prepuštanja terapeutskim tretmanima, možete istražiti Frigijsku doline koja sadrže tragove frigijske civilizacije poput stjenovitih fragmenta i drevnih ruševina.

Bursa, bezvremenski termalni odmor

Bursa je poznata destinacija za podizanje i obnovu životne energije još od perioda Osmanskog carstva, a danas je dom upečatljivim termalnim izvorima poput Çelik Palas, Kükürtlü, Karamustafa, Kaynarca, and Eski Kaplıca, čije vode dostižu temperature of 88 stepeni i posjeduju termo-mineralna svojstva.

Olyatski izvori, najpopularnije termalno mjesto u Bursi
Olyatski izvori, najpopularnije termalno mjesto u Bursi

Ipak, najpopularnije zdravstveno i termalno turističko mjesto su Olyatski izvori smješteni u podnožju Uludağa, a čija je voda pitka. Nakon toga možete obići i planinu koja je zimi popularno mjesto za skijanje. Termalni izvori Burse nisu ograničeni na kupališta; grad još nudi mnoge luksuzne hotele i objekte gdje ćete uživati u vodi bogatoj magnezijumom.

Bolu, susret wellnessa i prirode

Bolu, smješten u zapadnom crnomorskom području i poznat po svojim bujnim šumama i mirnim jezerima, dom je i nekim od najumirujućih geotermalnih i termalnih izvora u zemlji, što ga čini popularnom destinacijom za wellness turizam.

Bolu - Nacionalni park Yedigöller
Bolu - Nacionalni park Yedigöller

Termalni izvori regije, poput Göynük, Karacasu, i Mudurnu, čuveni su zbog voda bogatih mineralima sa različitim zdravstvenim beneficijama. Osim termalnih ponuda, prirodno okruženje grada nudi slikovitu pozadinu za opuštanje. Blizina grada jezeru Abant i Nacionalnom parku Yedigöller znači da posjetioci mogu planinariti, šetati u prirodi, i organizirati piknike, što upotpunjuje cjelokupno wellness iskustvo.