Alternativa za odmor
55

Planirate "sporo putovanje" kroz Tursku? Donosimo mjesta i hranu koje trebate uvrstiti na svoj popis

I. B.
Turska može biti savršena zemlja ukoliko se želite zaputiti sami u avanturu
Turska može biti savršena zemlja ukoliko se želite zaputiti u avanturu
Koncept sporog putovanja odnosno tzv. Slow Travel, koji potiče laganiji tempo i dublje povezivanje sa lokalnim kulturama i okruženjima, jedno je od najljepših i najvažnijih alternativa za odmor u Turskoj.

Od Cittaslow gradova, tradicionalne kuhinje i održivog smještaja do ekološki prihvatljivih opcija prijevoza, svaka ponuda vas poziva na relaksaciju, uvažavajući jedinstveni ritam zemlje. U nastavku saznajte šta vas sve čeka na "sporom odmoru" u Turskoj.

Cittaslow raj

Turska je dom mnogim destinacijama za sporo putovanje, gdje možete pobjeći od gužve i odmoriti se u miru. Pokret Cittaslow uključuje gradove gdje život teče laganije, a gdje su lokalna kuhinja, arhitektura, tradicija i historija dobro očuvane.

Azmak rijeka u Akyaki
Azmak rijeka u Akyaki

S obzirom da se turski životni stil besprijekorno uklapa u načela ovog pokreta, Turska ima čak dvadeset pet Cittaslow gradova koji se protežu kroz dvadeset jednu provinciju u sedam regija. Mreža, naravno, nastavlja rasti.

Među sporim gradovima Turske su Seferihisar, Ahlat, Akyaka, Arapgir, Eğirdir, Foça, Gökçeada, Gerze, Göynük, Güdül, Halfeti, İznik, Kemaliye, Köyceğiz, Mudurnu, Perşembe, Şavşat, Şarköy, Uzundere, Vize, Yalvaç, Yenipazar, Safranbolu i Daday, a svaka od ovih destinacija ostavit će vas bez daha i željeti ćete istraživati još više.

Slow Food avanture

Spora putovanja se često povezuju sa pokretom Slow Food (spora hrana), koji naglašava prirodne sastojke, s ciljem očuvanja regionalnih kuhinja i tradicionalnih metoda kuhanja te promoviše duge obroke i uživanje u hrani.

Mesni specijalitet s komoračem
Mesni specijalitet s komoračem

Kako tursko kulinarsko naslijeđe prirodno prihvata filozofiju Slow Food pokreta, Turska nudi gastronomska iskustva koja spajaju užitak hrane sa kulturom. U svakoj regiji ćete se susresti s različitim kuhinjama i jelima koja su oblikovana kulinarskim naslijeđem starim više od hiljadu godina. Pripremljena su tradicionalnim metodama kuhanja baziranim na održivim pristupima, kuhanjem bez otpada i lokalnim sastojcima.

Od okusa u egejskom stilu, ukusnog spoja lokalnog povrća, svježih morskih plodova i regionalnog masilnovog ulja do kuhinje jugoistočne Anadolije koja predstavlja sočne kebabe, najbolja mesna jela, i neponovljivih deserta poput baklave, crnomorske kuhinje poznate po čaju, lješnjacima, slanim kupusima i inćunima, do "kreativnih gradova" (Creative Cities) u polju gastronomije – Gaziantep, Hatay, i Afyonkarahisar - različitost i bogatstvo Turske gastronomske kulture će vas impresionirati.

Specijaliteti u restoranu sa Michelinovom zvjezdicom
Specijaliteti u restoranu sa Michelinovom zvjezdicom

Dok istražujete grad možete probati najbolju lokalnu hranu u "esnaf lokantası" i probati Michelin Green Star restorane koji prate održive prakse turske kuhinje u Istanbulu i Izmiru.

Također, neki od specijaliteta su punjeni cvjetovi bundeve, patlidžan-kebab, jela spremljena od sljeza ili komorača i brojna druga. Sve ih karakterišu bogati okusi.

Prilike za održivost

Turska je prva zemlja koja je na vladinom nivou sklopila dogovor sa Globalnim savjetom za održivi turizam (GSTC) 2022. Razvijajući nacionalni program za svoj turistički sektor u saradnji sa GSTC-om, do danas je certificirala skoro 18.000 smještajnih objekata.

Antalija, Kemer
Antalija, Kemer

To znači da možete odsjesti u turskim hotelima sa certifikatom održivosti, ali i uroniti u održive avanture, od aktivnosti na otvorenom u jedinstvenoj prirodi do uranjanja u tradicionalno naslijeđe. Nadalje, Turska održava svoju poziciju treće zemlje na svijetu sa 567 plaža sa Plavom zastavom.

Antalija drži titulu grada sa najvećim brojem Plavih zastava na svijetu, ukupno 233. Turska je među prve dvije zemlje sa najviše UNESCO-vih registracija, sa 30 stavki na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine.

Ekološki prihvatljiv prijevoz

Kao zemlja koja se nalazi u centru svjetske raskrsnice, Turska je lako dostupna putem zraka, željeznica, cesti i mora. Dok istražujete zemlju, možete odabrati ekološki prihvatljive alternative kako bi ste smanjili svoj ugljični otisak. Putovanje vozom je vrhunska opcija, uz nedavne investicije koje su poboljšale brze i tradicionalne rute.

Erzurum
Erzurum

Nostalgična putovanja poput turističkog Eastern Expressa, Mesopotamian Expressa, i Diyarbakır Expressa, koje je Time magazin prepoznao kao jedno od "Najboljih svjetskih mjesta 2024", nude poglede koji ostavljaju bez daha.

Bicikizam je još jedan zeleni izbor, s rutama prilagođenim za sve koje nude jedinstven način istraživanja različitih krajolika i drevne priče Turske. Na kraju, plovidba duž turskih tirkiznih obala otkriva prekrasne uvale, marine svjetske klase i šarmantne obalne gradove.