Grad sunca
58

Sevilja iz perspektive bh. blogera Mirze Mustafagića: Evo zašto je trebate posjetiti

Klix.ba
Mirza Mustafagić u obilasku Sevilje (Foto: Instagram)
Mirza Mustafagić u obilasku Sevilje (Foto: Instagram)
Bh. bloger Mirza Mustafagić proveo je vrijeme uživajući u andaluzijskoj prijestolnici, prelijepoj Sevilji, a sa svojim pratiteljima podijelio je šta ga je to u ovom gradu osvojilo na prvi pogled.

Ova španska ljepotica vrijedi za grad fascinantne arhitekture i bogate historije. Nekad su željeli da je pokore mnogi osvajači, a danas se u njenom osvajanju takmiče turisti iz cijelog svijeta.

Jedan od njih je i naš bloger Mirza Mustafagić, koji nije skrivao oduševljenost ovim gradom. Na svom profilu podijelio je brojne objave, pokazavši neke od atrakcija koje su ga oduševile.

Šetnjom kroz park Marie Luise posjetio je glavni trg Plaza de Espana, koji je, kako kaže, "oduševljenje na prvu".

Inače, trg je izgrađen po projektu arhitekte Anibala Gonzaleta sa sajma Exposición Ibero-Americana 1929. godine.

"U mnogim vodičima može se naći da je njegova veličina jednaka površini pet nogometnih terena", istakao je.

Unutrašnjost je zapanjujuća, a na krajevima su tornjevi koji se vide iz cijelog grada.

"Ulaz se ne naplaćuje, a nalazi se na 15-20 minuta pješačenja od centra grada", istakao je i dodao kako za obilazak treba 2-3 sata.

Preporučio je i vožnju brodićem.

Najveći ponos Seviljana je njihova Katedrala Santa Maria de la Sede, koja se površinom smatra najvećom gotičkom katedralom na svijetu. Dodao je i kako se ulazak u katedralu naplaćuje.

Bh. bloger je pokazao i kako izgleda unutrašnjost, a pažnju su privukli zlatni oltar te grob Cristophera Columbusa.

Nakon što se popeo na vrh samog tornja, pokazao je kako izgleda zapanjujući pogled.

Povoljan položaj grada i njegova suptropska klima po mnogočemu su odredili čime će se baviti njegovi mještani, a pretežno je to proizvodnja maslina, žita i pamuka. Također, Sevilja je bogata rudnim blagom i to pretežno bakrom, ugljem, željezom i slično.

Mirza je prepričao i interesantnu priču o sloganu grada koji se nalazi i na njegovoj zastavi.

"On glasi NO8DO na španskom 'No me ha dejado', što u prijevodu znači 'Sevilja me nije napustila'. U sredini se nalazi broj 8 koji predstavlja klupko vune. Slogan je vezan za historijsku priču Kralja Alfonsa X, kojeg su građani Sevilje jako cijenili i voljeli, i to u periodu kada je njegov sin pokušavao preuzeti prijestolje. Od tada se koristi kao amblem grada, nalazi se na šahtovima, na zgradama koje su u imovini grada, zastavi grada i sl.", piše.

Mjesto na njegovom profilu zauzela je i jedna ulična izvedba, za koju su se pratitelji složili da u svakom gradu "priča jedinstvenu priču".

Mirza je napomenuo kako je ovaj "grad sunca", čija su ljeta najtoplija u kontinentalnoj Evropi, najbolje obilaziti u aprilu ili maju. Stoga, ako ste ljubitelji tople klime i fascinirajuće arhitekture, eto ideje za naredno putovanje.