Tvrdi novo istraživanje
20

Zaboravite na kreme i tretmane: Evo kako vam putovanja mogu pomoći da usporite starenje

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Sljedeći put kada kažete da vam je potreban odmor da biste se oporavili od putovanja, razmislite o novoj studiji u Australiji koja kaže da putovanja mogu biti dobra za vaše zdravlje i usporavanje znakova starenja.

U saopštenju o novoj studiji, objavljenom u Journal of Travel Research, a koju je napisao kandidat za doktorske studije Univerziteta Edith Cowan, Fangli Hu, kaže se "zaboravite na noćne kreme s retinolom, jer bi putovanja mogla biti najbolji način da prkosite preranom starenju". Hu je objavio različite recenzirane studije vezane za putovanja i zdravlje.

Aktivnosti na putovanju u slobodno vrijeme "mogle bi pomoći u ublažavanju hroničnog stresa, ublažavanju pretjerane aktivacije imunološkog sistema i podsticanju normalnog funkcionisanja sistema samoodbrane", zaključuje Hu u studiji.

"Bavljenje rekreacijom potencijalno oslobađa napetost i umor u mišićima i zglobovima. Ovo olakšanje pomaže u održavanju metaboličke ravnoteže tijela i povećava efikasnost sistema protiv starenja. Organi i tkiva tada mogu ostati u stanju niske entropije", naveo je dalje.

Putovanja često uključuju fizičke aktivnosti poput planinarenja, penjanja, hodanja i vožnje bicikla, ističe Hu. Fizički napor može potaknuti metabolizam, potrošnju energije i materijalnu transformaciju, a sve to pomaže.

Fizička aktivnost tokom putovanja može također poboljšati cirkulaciju krvi, ubrzati transport hranljivih materija i pomoći eliminaciji otpada kako bi se zajednički održao aktivan sistem samoizlječenja, kaže Hu.

Pozitivno iskustvo putovanja može poboljšati zdravlje, ali negativno iskustvo može ugroziti zdravlje, upozorava Hu.

Ipak, studija pokazuje da bi "terapija putovanja mogla biti revolucionarna zdravstvena intervencija".

"Starenje, kao proces, je neizbježno", kaže Hu, "Iako se ne može zaustaviti, može se usporiti. Turizam se ne odnosi samo na slobodno vrijeme i rekreaciju. On također može doprinijeti fizičkom i mentalnom zdravlju ljudi".