U jednoj tački
78

Znate li da ove tri evropske zemlje možete posjetiti u tri sekunde?

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko želite posjetiti što više zemalja, jedno mjesto u Evropi omogućit će vam da tehnički budete u tri zemlje odjednom. Premda se ne radi o jedinoj tački u svijetu gdje se sijeku tri državne granice, radi se o najsjevernijoj međunarodnoj tromeđi.

Magazin Travel and Leisure navodi da neposredno izvan Kirune, najsjevernijeg grada u Švedskoj, putnici mogu doći do malog sela Kilpisjärvi. Tamo mogu krenuti u planinarenje do Treriksröseta, tačke gdje se ukrštaju Švedska, Finska i Norveška.

Tamo putnici mogu prošetati malom drvenom stazom do spomenika od kamenja koju su 1897. prvi postavili i Rusi i Norvežani kako bi označili granicu. (U to vrijeme, dio Finske bio je u vlasništvu Rusije.) Zamijenjen je novim kamenjem 1926. Kada stignete tamo, u suštini ćete posjetiti tri zemlje odjednom.

Ipak, doći do ove tačke nije baš lak podvig. Kako je objašnjeno na turističkom sajtu Kirune , putnici kada stignu u Kilpisjärvi, mogu izabrati da pješače 11 kilometara do klanca. Ako izaberu ovaj pomalo naporan put bit će nagrađeni šetnjom kroz Mallu, najstariji finski nacionalni park.

Na Kiruninoj web stranici također je navedeno da putnici mogu krenuti lakšim putem uskačući na M/S Malla, 45-minutnu vožnju turističkim brodom do Koltaluokte koji je dostupan od sredine ljeta do kraja septembra. Odatle putnici samo treba da pješače preostala 3 kilometra do krajnje stanice. Što se tiče povratka, brod staje i čeka oko dva sata.

Naravno, ovo je daleko od jedinog mjesta gdje se tri zemlje sijeku u jednoj tački, koja je poznata kao tromeđa. U stvari registar Ujedinjenih naroda navodi oko 176 tromeđa širom svijeta.

I BiH ima svoju tromeđu, a radi se o mjestu Zelena Glava koje je zajednička tačka granica općina iz Srbije, Crne Gore i BiH.