Bez šećera, jaja i brašna: Isprobajte čokoladnu tortu od samo tri sastojka
Batat ili slatki krompir, kako ga još nazivaju, odlična je zamjena za obični krompir, a može poslužiti i u slatkim jelima. Recept smo pronašli na Instagram profilu food blogerice Marije Mazalin.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- tri batata srednje veličine ( otprilike 600 grama)
- 300 grama tamne čokolade
- kašika ulja
Ogulite batat i narežite na kockice. Poredajte ga u tepsiju obloženu papirom za pečenje i potom prekrijte aluminijskom folijom. Pecite ga 30 minuta na 200 stepeni.
Kada je batat pečen, ostavite ga da se malo ohladi i prebacite u blender. Tokom blendanja postepeno dodajte i istopljenu tamnu čokoladu. Između dodavanja, poželjno je da kašikom promiješate sastojke u blenderu.
U kalup promjera 20 centimetara stavite papir za pečenje pa izlijte smjesu. Ostavite da se ohladi, a onda dodajte glazuru od ostatka čokolade. Glazuru ćete napraviti tako što ćete čokoladu istopiti s jednom kašikom ulja. Tortu je potrebno hladiti barem sat vremena.