Zasladite svoje nepce
46

Bez šećera, jaja i brašna: Isprobajte čokoladnu tortu od samo tri sastojka

L. R.
Screenshot/Instagram
Screenshot/Instagram
Jednostavni recepti s nekoliko sastojaka sve su popularniji, a jedan od njih je svakako i za čokoladnu tortu koja se pravi od batata i tamne čokolade.

Batat ili slatki krompir, kako ga još nazivaju, odlična je zamjena za obični krompir, a može poslužiti i u slatkim jelima. Recept smo pronašli na Instagram profilu food blogerice Marije Mazalin.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • tri batata srednje veličine ( otprilike 600 grama)
  • 300 grama tamne čokolade
  • kašika ulja
Priprema:

Ogulite batat i narežite na kockice. Poredajte ga u tepsiju obloženu papirom za pečenje i potom prekrijte aluminijskom folijom. Pecite ga 30 minuta na 200 stepeni.

Kada je batat pečen, ostavite ga da se malo ohladi i prebacite u blender. Tokom blendanja postepeno dodajte i istopljenu tamnu čokoladu. Između dodavanja, poželjno je da kašikom promiješate sastojke u blenderu.

U kalup promjera 20 centimetara stavite papir za pečenje pa izlijte smjesu. Ostavite da se ohladi, a onda dodajte glazuru od ostatka čokolade. Glazuru ćete napraviti tako što ćete čokoladu istopiti s jednom kašikom ulja. Tortu je potrebno hladiti barem sat vremena.