Bijela pahulja je ukusni kremasti desert, a smatra se omiljenim kolačom Jovanke Broz
![Screenshot/Youtube](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_250218122.jpg?v=1)
Recept smo pronašli na Youtube kanalu Deda Miletova kuhinja, a na kojem se mogu pronaći razni zanimljivi recepti iz doba Jugoslavije.
Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:
- sedam bjelanjaka
- jedno cijelo jaje
- sedam kašika šećera
- sedam kašika brašna
- tri kašike mlake vode
Sastojci za kremu su:
- sedam žumanjaka
- sedam kašika šećera
- šest kašika brašna
- jedna kašika gustina
- 800 mililitara mlijeka
- 250 grama margarina
Sastojci za preliv biskvita:
- otprilike 100 mililitara mlijeka
- jedna ili dvije kašike ruma
Za dekoraciju će vam biti potrebno su:
- šlag
- naribana tamna čokolada
Priprema:
Najprije razdvojite bjelanjke i žumanjke. Umutite bjelanjke i šećer u čvrst snijeg. Nakon toga, postepeno dodajte brašno, mlaku vodu i jedno cijelo jaje. Smjesu sipajte u tepsiju i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni.
Temperaturu možete prilagoditi rerni, a svakako provjerite i čačkalicom kako bi se uvjerili da je pečena. Biskvit mora ostati svijetle boje.
Kremu ćete napravite što ćete skuhati žumanjke u mlijeku, dodavajući brašno, šećer i gustin. Kada smjesa postane gusta, ostavite da se kratko ohladi i dodajte margarin.
Biskvit prelijte s mlijekom i rumom, a kada se kora natopi, premažite je ohlađenom kremom. Nakon toga, umutite vrhnje za šlag i pospite naribanom tamnom čokoladom.