Nostalgija okusa
13

Bijela pahulja je ukusni kremasti desert, a smatra se omiljenim kolačom Jovanke Broz

Piše: L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Bijela pahulja je kremasti kolač, a za čiju pripremu nije potrebno mnogo truda. Smatra se da je ovo bio omiljeni kolač Jovanke Broz pa se zbog toga negdje naziva i Jovankine kocke.

Recept smo pronašli na Youtube kanalu Deda Miletova kuhinja, a na kojem se mogu pronaći razni zanimljivi recepti iz doba Jugoslavije.

Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:

  • sedam bjelanjaka
  • jedno cijelo jaje
  • sedam kašika šećera
  • sedam kašika brašna
  • tri kašike mlake vode

Sastojci za kremu su:

  • sedam žumanjaka
  • sedam kašika šećera
  • šest kašika brašna
  • jedna kašika gustina
  • 800 mililitara mlijeka
  • 250 grama margarina

Sastojci za preliv biskvita:

  • otprilike 100 mililitara mlijeka
  • jedna ili dvije kašike ruma

Za dekoraciju će vam biti potrebno su:

  • šlag
  • naribana tamna čokolada

Priprema:

Najprije razdvojite bjelanjke i žumanjke. Umutite bjelanjke i šećer u čvrst snijeg. Nakon toga, postepeno dodajte brašno, mlaku vodu i jedno cijelo jaje. Smjesu sipajte u tepsiju i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni.

Temperaturu možete prilagoditi rerni, a svakako provjerite i čačkalicom kako bi se uvjerili da je pečena. Biskvit mora ostati svijetle boje.

Kremu ćete napravite što ćete skuhati žumanjke u mlijeku, dodavajući brašno, šećer i gustin. Kada smjesa postane gusta, ostavite da se kratko ohladi i dodajte margarin.

Biskvit prelijte s mlijekom i rumom, a kada se kora natopi, premažite je ohlađenom kremom. Nakon toga, umutite vrhnje za šlag i pospite naribanom tamnom čokoladom.