Krije zanimljivu priču
47

Desert simpatičnog naziva koji se topi u ustima: Jeste li čuli za tortu nevjerna žena?

Piše: L. R.
Screenshot/Instagram
Screenshot/Instagram
Nevjerna žena je kremasta i jednostavna torta, kojoj su glavni sastojci biskvit, banane i krema. Osim što je ukusna, ova torta krije i simpatičnu priču o svom nastanku.
Recept smo pronašli na Instagram profilu pod nazivom "Deda Miletova Kuhinja", gdje je objašnjeno kako je nastao ovaj desert.

Kako i za švaler tortu, vjeruje se da je ovu tortu napravio muškarac. Naime, ovo je priča o zaljubljenom muškarcu i ženi koji su živjeli zajedno te da su tako živjeli sve dok lijepa Marija nije odlučila biti na dijeti. Ništa ne bi bilo čudno da njen partner Nenad nije primijetio da se ona u posljednje vrijeme sve kasnije vraća kući s posla.

On je odlučio da stvar uzme u svoje ruke i prati je. Marija je kao obično otišla na posao, a po povratku svratila po namirnice. Međutim, nakon toga nije se uputila kući već u slastičarnu. Izašla je s komadom torte, sjela na obližnju klupu i rekla: "Jedan je život."

Sve je to posmatrao Nenad, koji se slatko nasmijao i otišao kući. Sutradan je Mariju dočekao s njenom omiljenom tortom, koju je nazvao "nevjerna žena".

Sastojci za dva biskvita su:
  • osam jaja
  • 100 grama brašna
  • 120 grama šećera

Za kremu vam je potrebno:

  • šest žumanjaka
  • 100 grama šećera
  • jedan litar mlijeka
  • 50 grama gustina
  • 60 grama brašna
  • tri vrećice vanilin šećera
  • 250 grama maslaca

  • otprilike 10 većih banana

  • marmelada

  • Dekoracija po želji

Priprema:

Odvojite bjelanjake od žumanjaka pa ih umutite u čvrst snijeg. Žumanjke umutite sa šećerom i brašnom pa kašikom lagano spojite u jednu smjesu. U tepsiju dimenzija 35 x 25 stavite papir za pečenje pa sipajte pola smjese.

Pecite nekih 20 minuta na 200 stepeni pa ponovite postupak s drugom korom. Čim je kora pečena, odmah je urolajte u krpu i ostavite da se hladi.

Za kremu umutite šest žumanjaka sa 100 grama šećera i tri vrećice vanilin šećera. Mutite dok se smjesa ne udupla. Potom dodajte prosijano brašno i gustin. Lagano miješajte i postepeno dodajte mlijeko dok se sve grudvice ne razbiju i ne dobije tečna smjesa. Dovoljno je nekih 150 do 200 mililitara mlijeka.

Ostatak mlijeka zagrijati pa dodajte smjesu i skuhajte kremu. Staviti da se ohladi, a za to vrijeme odmotajte biskvite i premažite marmeladom. Urolajte biskvit pa režite na šnite i redajte u okrugli kalup.

Ohlađenoj kremi dodajte maslac i sve dobro umutite da se lijepo sjedine pa polovinu kreme namažite preko biskvita. Potom poredajte banane pa stavite ostatak fila. Na kraju cijelu tortu ukrasite po želji.