Donosimo recept za pileći doner kojeg možete pripremiti kod kuće za 30 minuta
- meso pilećeg bataka ili zabataka
- ulje
- začini za doner ili prema želji
- krompir
- luk
- paprika
- somuni
- salata po želji
- umak po želji
Uz ove sastojke ne smijete zaboraviti i štapiće za ražnjiće, jer ćete na njih redati komade mesa.
Priprema:
Za početak uključite rernu na 200 stepeni. Potom odvojite meso bataka i zabataka od kostiju i kože. Stavite ga u posudu gdje ćete dodati ulje i začine. Ostavite kratko da se začini upiju, a za to vrijeme pripremite tepsiju, papir za pečenje i štapiće za ražnjiće.
Naredni korak koji je ključan da se meso pravilno ispeče, jeste krompir. Naime, krompir će poslužiti kao podloga u koju ćete zabiti štapić za ražnjiće, a na kojeg ćete potom redati meso.
U tepsiju s papirom za pečenje stavite oprani krompir kojeg ste prethodno prepolovili na polutke. Stavite štapić i redajte komade mesa. Između mesa možete staviti kolutove luka i komade paprike.
Kada potrošite ove namirnice, stavite donere da se peku u rerni na 200 stepeni nekih 20 minuta. Meso će se još bolje ispeći ako imate opciju ventilatora u svojoj rerni.
Dok se meso peče, pripremite somune ili neko drugo pecivo, umak i salatu po želji. Kada je meso gotovo, izvadite tepsiju iz rerne i pažljivo uspravno režite baš kao što to rade u fast food restoranima. Ostatke krompira dodatno začinite i zapecite u rerni te ih poslužite kao prilog umjesto pomfrita.