Donosimo starinski recept za kolač od jabuka čije tijesto ne morate mijesiti
Najprije, za ovaj kolač trebamo razdvojiti suhe sastojke, sastojke za nadjev i ostale.
Suhi sastojci
- dvije čaše oštrog brašna
- jedan prašak za pecivo
- dvije čaše griza
- jedna čaša šećera
- jedan vanilin šećer
Sastojci za nadjev:
- jedan kilogram očišćenih jabuka
- jedna čaša šećera
- jedna do dvije kašike cimeta (u ovisnosti o tome koliko volite ovaj začin)
Ostali sastojci:
- 150 grama margarina
- šećer u prahu
Priprema:
Očišćene jabuke naribati na veći ribež. Potom ih izmiješati zajedno sa čašom šećera i cimetom. U drugoj posudi izmiješati suhe sastojke. Tepsiju u kojoj ćete peći kolač namastiti margarinom. Izvagati trećinu suhih sastojaka i ravnomjerno ih rasporediti u tepsiji.
Potom ravnomjerno stavite pola nadjeva od jabuka. Ponovo stavite trećinu suhih sastojaka pa ostatak jabuka. Završite kolač s ostatkom suhe smjese. Kada ste to uradili, narežite tanke kriške margarina preko kolača.
Kolač pecite 45 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni. Servirajte ga ohlađenog, a neposredno prije rezanja, pospite ga šećerom u prahu.