Uz čokoladni umak
45

Hrskava poslastica koju nazivaju i španskim uštipcima: Isprobajte popularne churrose

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Churrosi su popularna španska slastica, koju neki nazivaju i španskim uštipcima. Okusom je slična krofnama i fritulama, a obično se servira uz čokoladni umak.
Za pripremu će vam biti potrebna i vrećica za ukrašavanje.

Sastojci za tijesto:

  • 100 grama maslaca
  • 250 mililitara vode
  • 200 grama glatkog brašna
  • 50 grama šećera
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • ulje

Za valjavanje:

  • 50 grama šećera
  • jedna kašičica cimeta

Za čokoladni umak:

  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • 200 mililitara vrhnja za šlag

Priprema:

U šerpu sipati vodu i dodati kockice maslaca. Dodajte šećer i sol te zagrijavati dok se maslac ne istopi. Kada se sve istopi, maknite šerpu s ringle i dodajte brašno. Miješate kako bi se smjesa povezala. Dodajte jedno jaje i umutite mikserom pa dodajte drugo jaje i ponovite postupak.

Ostavite smjesu nekih 15 minuta da se ohladi. Tijesto prebacite u vrećicu za ukrašavanje i stavite širi nastavak. U šerpu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Za to vrijeme, u jednom tanjiru pomiješajte cimet i šećer.

Kada se ulje zagrije, iz vrećice istisnite smjesu, a onda istisnite dio smjese. Pržite ih dok ne dobiju zlatno-žutu boju, a onda ih stavite na kuhinjski ubrus da se upije višak ulja. Nakon toga ih uvaljajte u smjesu od šećera i cimeta.

U jednoj posudi otopite čokoladu za kuhanje i vrhnje za šlag te servirajte uz churrose dok su još topli.