Hrskava poslastica koju nazivaju i španskim uštipcima: Isprobajte popularne churrose
Sastojci za tijesto:
- 100 grama maslaca
- 250 mililitara vode
- 200 grama glatkog brašna
- 50 grama šećera
- 2 jaja
- prstohvat soli
- ulje
Za valjavanje:
- 50 grama šećera
- jedna kašičica cimeta
Za čokoladni umak:
- 200 grama čokolade za kuhanje
- 200 mililitara vrhnja za šlag
Priprema:
U šerpu sipati vodu i dodati kockice maslaca. Dodajte šećer i sol te zagrijavati dok se maslac ne istopi. Kada se sve istopi, maknite šerpu s ringle i dodajte brašno. Miješate kako bi se smjesa povezala. Dodajte jedno jaje i umutite mikserom pa dodajte drugo jaje i ponovite postupak.
Ostavite smjesu nekih 15 minuta da se ohladi. Tijesto prebacite u vrećicu za ukrašavanje i stavite širi nastavak. U šerpu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Za to vrijeme, u jednom tanjiru pomiješajte cimet i šećer.
Kada se ulje zagrije, iz vrećice istisnite smjesu, a onda istisnite dio smjese. Pržite ih dok ne dobiju zlatno-žutu boju, a onda ih stavite na kuhinjski ubrus da se upije višak ulja. Nakon toga ih uvaljajte u smjesu od šećera i cimeta.
U jednoj posudi otopite čokoladu za kuhanje i vrhnje za šlag te servirajte uz churrose dok su još topli.