Ukusan i izdašan obrok
24
Idealan za nedjeljni ručak: Punjeni krompir oduševit će vas svojom jednostavnošću
L. R.
© Shutterstock
Za mnoge ljude nedjelja je dan kada će odmarati i baviti se aktivnostima koje vole, stoga nije loše imati nekoliko ideja za ručak u kojem ćete uživati, ali nećete izgubiti mnogo vremena pripremajući ga ili nabavljajući posebne sastojke. Jedan takav recept je upravo za punjeni krompir.
Ono što je dobro kod ovog izdašnog obroka je što krompir možete puniti različitim sastojcima, a ukoliko vam ipak nedostaje inspiracije, možete pokušati s prijedlozima u nastavku teksta.
Za ovaj recept potrebni su vam:
- krompir
- maslac
- povrće
- vrhnje, pavlaka
- piletina
- sir (edamer ili gauda)
- začini (sol, biber)
Priprema:
Najprije uključite rernu na 220 stepeni. Dok se rerna grije, operite krompir i osušite ga krpom ili papirnatim ubrusom. Stavite krompir u tepsiju i neka se peče oko pola sata.
Za to vrijeme pripremite punjenje po želji. Ako nemate ideju šta biste mogli iskoristiti za punjenje ovog jela, skuhajte mješavinu povrća za francusku salatu i dodajte vrhnje ili pavlaku te začine po želji. Za mesnu verziju ovog jela možete ispeći komadiće piletine.
Kada je krompir pečen, izvadite ga iz rerne i prerežite ga na sredini. Potom kašikom pažljivo izdubite i dodajte kockicu maslaca. Ostavite da se maslac otopi, a onda dodajte punjenje od povrća i mesa, a na kraju dodajte i naribani sir.
Možda vas zanima
Povodom Dana državnosti
Hana Hadžiavdagić: Onima koji imaju "rezervne" države želim da barem poštuju zemlju u kojoj žive
Vezani članci