Prijedlog za doručak
20

Isprobajte recept za najmekše uštipke: Savršeni za početak dana

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Uštipci su omiljeni obrok mnogima, a savršeno se mogu kombinirati s različitim slanim i slatkim dodacima. Naravno, postoje brzi načini pripreme, ali najsočniji i najmekši su oni pripremljeni prema tradicionalnoj recepturi.

Iako ćete morati sačekati da tijesto nadođe, čekanje nadomjestit bogatstvo okusa ovog popularnog jela.

Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:

  • 200 ml mlijeka

  • Kesica kvasca

  • 1 kašika šećera

  • kašika soli

  • 150 - 200 ml vode

  • 500 grama brašna

  • Ulje za prženje

Priprema:

Prvo zagrijte mlijeko, u njega stavite kvasac i šećer, pa ostavite da odstoji oko 5 minuta. U veću zdjelu stavite brašno, a zatim dodajte mlijeko s kvascem, vodu i so.

Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte i ostavite da odstoji barem pola sata.

Nakon toga, tijesto premijesite i razvaljajte. Možete ga izrezati na kocke ili, uz pomoć čaše, oblikovati u krugove. Pržite u vrelom ulju dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.