Jednostavan recept
8

Istovremeno hrskav i kremast: Za muhallebi kadaif vam neće biti potrebna rerna

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kadaif je jedan od kolača koje vrlo često možemo pronaći na trpezama tokom praznika, ali njegovo porijeklo teško je utvrditi pa ga zbog toga nazivaju poslasticom s Bliskog istoka.
Muhallebi kadaif jedna je od brojnih vrsta ovog deserta, koji istovremeno pruža standardni okus kadaifa i kremastu strukturu koja se nalazi između slojeva ove hrskave korice. Njegova jednostavna priprema ne zahtijeva korištenje rerne.

Sastojci koji su potrebni:

  • 200 grama kadaifa
  • 100 grama rastopljenog putera
  • četiri kašike šećera
  • jedna šolja sjeckanih oraha

Za kremu će vam biti potrebni:

  • jedan litar mlijeka
  • jedna šolja šećera
  • jedan vanilin šećer
  • šest kašika gustina
  • 200 mililitara slatkog vrhnja

Priprema:

Najprije pripremite kremu za ovaj kolač tako što ćete mlijeko, gustin, vanilin i obični šećer staviti u šerpu i kuhati na slaboj vatri sve dok ne postane gusta. Nakon toga, pokrijte ga prozirnom folijom da se ohladi, a kasnije mu dodajte slatko vrhnje i sve dobro umutite.

Potom je potrebno izmrviti kadaif. Otopite puter u široj tavi ili šerpi i dodajte kadaif i šećer. Potrebno je da kadaif pržite oko 10 minuta na slaboj vatri uz konstantno miješanje. Kada dobije zlatnu boju, dodajte mu sjeckane orahe i ostavite da se prži jednu minutu.

Kada je gotov, pola količine kadifa je odmah potrebno prebaciti u tepsiju. Cijelu kremu rasporedite preko prvog sloja kadaifa i onda ga pokrijte ostatkom kadaifa. Kolač je potrebno dobro ohladiti prije posluživanja.