Mekano i ukusno pecivo
43

Jednom kad ih probate, često ćete ih praviti: Balon lepine iz tave jednostavne su za pripremu

Piše: L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Balon lepine ili bazlame su mekano pecivo koje možete napraviti i na tavi. Vrlo jednostavno se pripremaju, a kada ih jednom probate, često ćete ih praviti.
Ideju za ovo ukusno pecivo pronašli smo na Youtube kanalu Domaći recepti.

Sastojci:

  • 200 mililitara tople vode
  • 200 mililitara jogurta
  • sedam grama suhog ili 25 grama svježeg kvasca
  • jedna kašika šećera
  • jedna kašika soli
  • dvije kašike ulja
  • 600 grama mekog brašna za tijesto
  • dodatno brašno za podlogu
  • maslac za premazivanje

Priprema:

Odvojite nekoliko kašika vode od 200 mililitara u šolju pa u toj šolji razmutite kvasac, šećer i kašiku brašna. Ostavite da kvasac nabubri.

U veću posudu sipajte 300 grama brašna i sol pa izmiješajte. Kada kvasac nabubri ubacite ga u brašno pa dodajte ostatak vode i jogurt i nastavite miješati tako da ne ostanu grudvice. Dodajte ostatak brašna i nastavite miješati.

Kada ga umijesite, tijesto mora ostati ljepljivo. Nakon toga ga prelijte s dvije kašike ulja. Ostavite ga na toplom nekih sat vremena.

Na pobrašnjenoj podlozi premijesite tijesto. Podijelite ga na šest jednakih dijelova i oblikujte u loptice pa ostavite da rastu još nekih desetak minuta.

Rukama razvlačite loptice od sredine ka krajevima. Kada ih sve razvučete, ostavite ih još nekoliko minuta da odmore. Na taj način će se moći još razvući prije pečenja.

Tava na kojoj će se peći lepine, mora biti vruća, jer se tijesto u protivnom neće napuhati. Stavite lepinu na vrelu tavu, brojite 30 sekundi ili posmatrajte dok se na površini ne pojave balončići. Okrenite lepinu i nastavite brojati 30 sekundi pa opet okrenite. Sada bi se lepina trebala napuhati. Kada je pečena, stavite je na tanjir i premažite s malo maslaca.