Jednostavnija verzija popularnog variva: Za današnji obrok napravite gulaš iz rerne
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- pola kilograma junećeg buta
- dvije glavice luka
- 100 grama šampinjona
- jedna veća paprika
- jedna veća mrkva
- jedna manja konzerva paradajz sosa
- jedna kocka goveđeg temeljca
- jedan paradajz
- ulje
- začini (sol, biber, crvena paprika, sušeni peršunov list, lovorov list)
Priprema:
Stavite ulje u tavu da se zagrije, a za to vrijeme narežite meso na kocke. U zagrijano ulje stavite kockice mesa i kratko pržite, a onda ga stavite u keramičku posudu ili duboku tepsiju u kojoj ste planirali peći gulaš.
Dok se meso prži na tavi, narežite luk i mrkvu pa kratko pržite u tavi, koju ste koristili za meso. Kada je malo omekša, mrkvu i luk prebacite u posudu s mesom, a onda direktno u posudu narežite papriku, šampinjone te paradajz.
Naredni korak je dodate sve začine osim lovorovog lista. Za ovaj recept možete koristiti i druge začine. Sipajte paradajz sos i vodu u kojoj ste istopili kocku goveđeg temeljca. Kad ste stavili sve sastojke, lagano promiješajte. Poklopite posudu ili je prekrijte aluminijskom folijom.
Važno je da gulaš stavite u hladnu rernu i onda uključite na 200 stepeni. Pecite jelo dva sata, a onda promiješajte. Ubacite lovorov list i ostavite da se jelo krčka još barem pola sata.