Jelo koje je oduševilo svijet: Napravite tjesteninu s cherry paradajzom i feta sirom
Zbog vrlo jednostavnog postupka pripreme te bogatog okusa, na vašem stolu možete biti spreman za 30 minuta.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- 300 grama tjestenine
- nekoliko kašika maslinovog ulja
- komad feta sira (oko 200 grama)
- 250 gramaa cherry paradajza
- sol, biber
- ostali začini po želji (možete koristiti bosiljak, origano, bijeli luk)
@feelgoodfoodie It’s been almost 2 years since baked feta pasta went viral and this recipe is now a part of our regular dinner rotation. In this version, I’m adding shrimp during the last 5 minutes of cook time to bulk it up with more protein #sogood ♬ original sound - Feel Good Foodie
Priprema:
U keramičku posudu ili dublju tepsiju stavite cherry paradajz. Potom dodajte maslinovo ulje. Na sredinu posude ili tepsije stavite i cijeli komad feta sira te ga premažite maslinovim uljem iz posude te začinite.
Možete koristiti i neke druge tvrde sireve te dodati svježi crveni ili bijeli luk za jači okus. Ukoliko koristite feta sir, onda je važno da ne pretjerate s korištenjem soli. Također, ako pečete u keramičkoj podsudi, nemojte prethodno zagrijavati rernu, jer može puknuti.
Pecite oko 20 minuta u rerni i to na temperaturi od 200 stepeni. Dok se sir i paradajz peku, skuhajte oko 300 grama tjestenine prema vlastitom izboru. Kada sir potamni na rubovima, možete ga izvaditi i servirati zajedno s tjesteninom.