Jeste li čuli za telbinu? Jelo koje se u islamskoj medicini smatralo prirodnim antidepresivom
Ključni sastojak ovog jela je ječmeno brašno, a dodaju mu se još mlijeko ili voda te med kao zaslađivač. Ječam se smatra kao jednom od najzdravijih biljaka u ishrani, koja reguliše probavu, štiti srce i krvne žile te snižava holesterol.
Za ovaj recept potrebno vam je tri kašike ječmenog brašna, oko 300 mililitara mlijeka ili vode i med.
Priprema:
Stavite 200 mililitara mlijeka/vode da prokuha. Za to vrijeme u preostalom mlijeku (ili vodi) razmutite ječmeno brašno. Kada mlijeko7voda prokuha, postepeno sipajte smjesu u kojoj ste razumutili ječmeno brašno. Kuhajte na smanjenoj temperaturi uz neprestano miješanje.
Med dodajte na kraju. Preporučuje se da ga servirate toplog, ali okus mu je dobar i kada je ohlađen. Na kraju možete dodati i neke orašaste plodove. Ono što je interesantno jeste da ga nezaslađenog možete dodati i u neka variva.