Jeste li čuli za topljenik? Starinski kolač od oraha za kojeg se vjeruje da potiče iz Bosne
Recept za topljenik, pronašli smo na Youtube kanalu Domaći Kuhar.
Sastojci koji će vam biti potrebni za prvu koru:
- pet jaja
- pet kašika šećera
- dvije i po kašike brašna
- dvije i po kašike griza
- 150 grama oraha
- 150 grama izribane čokolade ili u prahu
Sastojci koji će vam biti potrebni za drugu koru:
- pet jaja
- pet kašika šećera
- dvije i po kašike brašna
- dvije i po kašike griza
Sastojci koji će vam biti potrebni za agdu:
- 600 grama šećera
- 650 mililitara vode
Sastojci za posipanje:
- orasi
- ribana čokolada
Priprema:
Za početak umutite jaja i šećer za prvu koru, a onda postepeno dodajte i ostale sastojke te nastavite mutiti. Smjesu potom sipajte u tepsiju te pecite oko 10 minuta na 180 stepeni.
Za to vrijeme na isti način pripremite i drugu smjesu, ali bez dodavanja oraha i ribane čokolade. Tu smjesu prelijte preko pečene kore te nastaviti peći oko 30 minuta na istoj temperaturi.
Agdu pripremite tako što ćete 600 grama šećera i i 600 mililitara vode kuhati pet minuta. Kada je kolač gotov prelijte ga siru Kada je kolač gotov prelijte ga agdom i ostavite kratko da se ohladi. Na kraju, kolač je potrebno posuti izribanom čokoladom i orasima te ostaviti da se dobro ohladi.