Jeste li probali keskul? Tradicionalni turski puding spreman je za 15 minuta
Sastojci za četiri porcije:
- 600 mililitara mlijeka
- 50 grama brašna
- 50 grama šećera
- tri vrećice vanilin šećera
- 50 grama kokosa
- dva žumanca
- 30 grama maslaca
- za dekoraciju: pistacije, bademi ili kokos
Priprema:
U šepru sipajte 400 mililitara mlijeka, dodajte obje vrste šećera i kokos pa ostavite da se kuha na laganoj vatri da provrije. Ostatak mlijeka sipajte u jednu posudu pa dodajte žumanca i brašno.
Mutite dok ne dobijete jednaku smjesu bez grudvica pa ulijte u šerpu u kojoj se kuhaju mlijeko, šećer i kokos. Sve vrijeme mutite žicom. Kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne pa skinite s ringle i odmah dodajte maslac, koji je potrebno mutiti dok se ne otopi.
Vruću smjesu rasporedite u četiri manje posude, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se prvobitno ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga, desert stavite u frižider da se stisne. Kada budete posluživali, možete da ukrasiti kokosom, bademima ili mljevenim pistacijama.