Kremasti desert
20

Jeste li probali keskul? Tradicionalni turski puding spreman je za 15 minuta

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Keskul je tradicionalni turski desert za čiju je pripremu potrebno samo 15 minuta, a većinu sastojaka imate kod kuće.
Postoji više varijanti ovog kremastog mliječnog deserta, a ovdje je riječ o receptu koji sadrži kokos.

Sastojci za četiri porcije:

  • 600 mililitara mlijeka
  • 50 grama brašna
  • 50 grama šećera
  • tri vrećice vanilin šećera
  • 50 grama kokosa
  • dva žumanca
  • 30 grama maslaca
  • za dekoraciju: pistacije, bademi ili kokos

Priprema:

U šepru sipajte 400 mililitara mlijeka, dodajte obje vrste šećera i kokos pa ostavite da se kuha na laganoj vatri da provrije. Ostatak mlijeka sipajte u jednu posudu pa dodajte žumanca i brašno.

Mutite dok ne dobijete jednaku smjesu bez grudvica pa ulijte u šerpu u kojoj se kuhaju mlijeko, šećer i kokos. Sve vrijeme mutite žicom. Kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne pa skinite s ringle i odmah dodajte maslac, koji je potrebno mutiti dok se ne otopi.

Vruću smjesu rasporedite u četiri manje posude, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se prvobitno ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga, desert stavite u frižider da se stisne. Kada budete posluživali, možete da ukrasiti kokosom, bademima ili mljevenim pistacijama.