Mirisno i ukusno pecivo
23

Kada nemate jaja i mlijeka: Napravite posne uštipke u kojima će mnogi uživati

Piše: L. R.
Tokom pripreme ovih uštipaka tijesto mora biti ljepljivo (Foto: Shutterstock)
Tokom pripreme ovih uštipaka tijesto mora biti ljepljivo (Foto: Shutterstock)
Ako vam se jedu uštipci, ali nemate jaja i mlijeka, trebali biste isprobati ovaj recept. Idealni su i za one koji su alergični na ove dvije namirnice, ali i za one koji ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla.
Kao i klasične uštipke, možete ih poslužiti uz razne namaze, suhomesnate ili mliječne proizvode.

Potrebni su vam ovi sastojci:

  • 300 - 350 grama brašna
  • jedna vrećica suhog kvasca
  • jedna kašičica soli
  • jedna kašičica šećera
  • 300 mililitara vode
  • ulje

Priprema:

U veću posudu sipajte 100 mililitara mlake vode pa dodajte kvasac, šećer i prstohvat brašna. Pokrijte krpom pa ostavite 10 minuta da se kvasac digne. Dodajte ostatak vode i kašičicu soli pa promiješajte.

Nakon toga postepeno dodajte brašno miješajući drvenom kašikom. Tijesto mora biti ljepljivo i mekano, stoga je najbolje da ga nastavite miješati kašikom. Kada dobijete jednolično tijesto, ostavite da se diže još 20 minuta.

Premijesite ga još jednom pa ostavite nekih 10 minuta. Poslije toga, krenite s prženjem. Provjerite da li se ulje ugrijalo pa uz pomoć kašike vadite tijesto i pržite na srednje jakoj vatri. Da bi vam uštipci ostali prozračni, uljem iz tave polijte po gornjoj strani tijesta pa onda okrenite.