Zabavno i brzo
30

Kako napraviti kokice sa aluminijskom folijom: Trik koji morate isprobati

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kokice su neizostavan dio svakog filmskog maratona ili večeri provedene kod kuće uz omiljenu seriju. Iako je priprema kokica jednostavna, nova ideja s Instagrama oduševila je mnoge svojim kreativnim pristupom koji kombinuje brzinu i zabavu uz pomoć obične aluminijske folije.

Ako još niste vidjeli ovaj novi trend, vrijeme je da to isprobate. Zapravo, umjesto standardnih načina pravljenja kokica u mikrovalnoj ili na šporetu korisnici Instagrama su pronašli način kako da pomoću aluminijska folije naprave kokice za čas, uz minimalno truda i gotovo bez nereda i prljanja posuđa.

Koraci

Pripremite i odsijecite aluminijsku foliju na kvadrat, dovoljno veliku da može da sadrži kokice koje će se napuhati tokom pripreme. Zatim, na sredinu folije stavite šaku kukuruza za kokice. Ova količina će biti dovoljna za manju porciju, ali uvijek možete povećati ukoliko želite više kokica. Nemojte pretjerivati sa količinom, jer se kokice značajno povećavaju tokom pečenja.

Na kraju začinite po želji sa dodavanje malo ulja ili otopljenog maslaca koji može doprinijeti ukusu. Možete i posuti omiljene začine prije nego što ih zatvorite u foliju.

Pažljivo zatvorite foliju, praveći kesicu u kojoj će zrna biti zatvorena, ali ostavite malo prostora za širenje kokica. Gornji dio folije možete uviti, kako bi kesica bila sigurno zatvorena.

Prženje na šporetu ili vatri

Kesicu s kukuruzom možete staviti direktno na ringlu šporeta ili čak na otvorenu vatru ako ste napolju. Ključ je u tome da se folija stalno pomjera, tako da se kokice ravnomjerno zagrijavaju i da izbjegnete da dođe do zagorijevanja.

Poslije nekoliko minuta, zrnca će početi da se pretvaraju u kokice, a folija će se polako širiti kako se zrna rastu. Kada čujete da je većina kokica "eksplodirala", skinite foliju s vatre i pažljivo otvorite kesicu.

Pored toga što je zabavan, ovaj način pravljenja kokica je i praktičan. Ne morate koristiti posuđe koje ćete kasnije prati, a aluminijska folija efikasno sprečava prosipanje zrna po cijeloj kuhinji.

Bez obzira da li ga isprobavate kod kuće ili na otvorenom, ova nova metoda pravljenja kokica može postati vaša omiljena aktivnost dok čekate sljedeću epizodu serije ili filma.