Kremasti užitak
9

Kikiriki puter možete spremiti i kod kuće: Evo kako napraviti namaz s medom

A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ako ste ljubitelj slatkih, orašastih i kremastih namaza, kikiriki puter s medom je prava stvar za vas.

Sa samo nekoliko sastojaka, možete pripremiti svoj domaći kikiriki puter koji će obogatiti svaki obrok, bilo da ga mažete na tost, dodajete u smoothie ili konzumirate na neki drugi način.

Sastojci:

  • 6 šolja pečenog kikirikija

  • 1/4 šolje meda

  • 1/4 šolje kokosovog ulja ili nekog drugog biljnog ulja po izboru

Priprema:

Kikiriki stavite u blender i blendajte ga dok ne postane sitno usitnjen. Nakon toga u blender dodajte med.

Nastavite da blendate smjesu dok se kikiriki ne spoji s medom i masa postane glatka i kremasta, a zatim dodajte kokosovo ulje. Ukoliko je smjesa previše gusta, slobodno dodajte još malo ulja dok ne postignete željenu gustinu.

Kada dobijete kompaktnu i kremastu masu, prebacite kikiriki puter s medom u teglu ili neku drugu posudu za čuvanje.

Kikiriki puter s medom možete čuvati do četiri nedjelje, pod uslovom da ga držite na hladnom, suhom mestu. Namaz također, možete da stavite u staklenu teglu i tako ga čuvate u zamrzivaču do šest mjeseci.