Kulinarski užitak
25

Lagano, zdravo i ukusno: Teletina s bamijom na pravi način

Klix.ba
Teletina s bamijom
Teletina s bamijom
Teletina s bamijom nije samo ukusno, već i izuzetno zdravo jelo. Teletina je bogata proteinima i željezom, dok bamija sadrži vlakna i antioksidanse koji pomažu probavi i jačaju imunitet.

Ova kombinacija lagano se vari, a istovremeno pruža osjećaj sitosti bez nepotrebnog opterećenja organizma. Idealno je jelo za one koji žele zdrav, uravnotežen obrok pun prirodnih hranjivih sastojaka.

Sastojci

  • 800 g telećeg mesa

  • 300 g svježe bamije

  • 4 kašike pavlake ZiM

  • 1 kašika mješavine začina s povrćem

  • 1 kašikica Tuzlanske soli

  • ½ kašikice bibera

  • 3 kašike maslinovog ulja 3

  • 2 kašike paradajz pirea

  • 1 glavica crvenog luka

  • 3 češnja bijelog luka

  • 2 kašike svježeg peršunovog lista

Priprema

Meso isjeći na kocke. Isjeckano meso prodinstati zajedno sa crvenim i bijelim lukom, posoliti i pobiberiti. Bamije prokuhati u slanoj vodi, zatim ih dodati u meso. Dodati mješavinu začina, paradajz pire i pustiti da se lagano sjedine oko 60 minuta. Po želji servirati sa pavlakom i posuti sjeckanim svježim listom peršuna.