Zanimljiva kombinacija
22

Ljubitelji kafe i čokolade uživat će u ovoj slastici: Tiramisu brownie je spoj dva popularna deserta

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ako ste ljubitelji tiramisua i brownieja, vrijeme je da isprobate ovaj recept. Spoj čokoladnog biskvita s poznatom kremom i okusom kafe oduševit će vas na prvi zalogaj.
Ovaj recept sve je popularniji na društvenim mrežama, a kalup u kojem ćete peći kolač uglavnom ima dimenziju 20 x 30 centimetara.

Sastojci koji će vam biti potrebni za brownie:

  • 150 grama tamne čokolade
  • 150 grama šećera
  • 125 grama maslaca ili margarina
  • 100 grama brašna
  • 20 grama kakaa u prahu
  • dva jajeta
  • prstohvat soli

Za kremu bit će vam potrebno:

  • 500 mililitara vode
  • četiri kašike instant kafe
  • otprilike 150 grama piškota
  • 450 grama mascarponea
  • 200 mililitara vrhnja za šlag
  • dvije kašike šećera u prahu
  • jedna kašičica eksrakta vanilije
  • kakao iili 100 grama tamne čokolade

Priprema:

Na pari otopite tamnu čokoladu, maslac ili margarin i šećer. Sklonite sa strane pa umiješajte jedno po jedno jaje. Potom dodajte brašno, sol i kakao. Mutite dok ne dobijete jednaku smjesu pa pecite na 180 stepeni nekih 20 minuta. Ostavite da se ohladi.

Za to vrijeme prokuhajte vodu pa prelijte instant kafom i ostavite da se ohladi. Nakon toga, svaku piškotu s obje strane kratko umočite u ohlađenu kafu i ostavite sa strane.

Umutite vrhnje u čvrst šlag potom dodajte mascarpone i nastavite mutiti. Na kraju dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije pa lagano promiješajte.

Na brownie nanesite jednu trećinu kreme, stavite red piškota pa rasporedite ostatkom kreme. Desert ostavite nekoliko sati u frižideru. Kada se ohladi, posljednji sloj možete napraviti u dvije verzije. Možete ga preliti istopljenom čokoladom ili posuti kakaoom.