Ljubitelji starinskih kolača uživat će u ovoj poslastici: Napravite sipanu pitu od jabuka i maka
Sastojci za suhu smjesu su:
- 300 grama glatkog brašna
- 300 grama griza
- 150 grama šećera
- jedna vrećica praška za pecivo
Sastojci za fil od maka su:
- 200 grama mljevenog maka
- 100 grama šećera
- jedna vrećica vanilin šećer
- 50 grama maslaca
- 300 mililitara mlijeka
Sastojci za smjesu s jabukama
- 750 grama naribanih jabuka
- 150 grama šećera
- tri kašike ruma
- jedna kašičica cimeta
Također, bit će vam potrebno i 150 grama maslaca.
Priprema:
Za početak, spojite sastojke za suhu smjesu i podijelite na tri jednaka dijela. Nakon toga, počnite s pripremom fila od maka. U posudi pomiješajte mak, šećer i maslac pa prelijte kipućim mlijekom. Promiješajte i ostavite da se fil ohladi. Smjesu podijelite na dva dijela.
Sada očistite i naribajte jabuke. Potrebno je da na kraju imate 750 grama jabuka. U jabuke dodajte šećer, rum i cimet pa dobro promiješajte.
Tepsiju ili kalup za pečenje dimenzija 30 x 20 centimetara premažite maslacem i dodajte jednu trećinu suhe mješavine. Na suhu mješavinu dodajte polovicu smjese s jabukama pa potom raspredite polovinu fila s makom.
Ponovite postupak istim redoslijedom pa preko suhe mjese narežite tanke listiće od maslaca. Kolač pecite na 160 stepeni nekih sat vremena. Kolač mora dobiti lijepu zlatnu boju. Ostavite da se ohladi, a onda po želji možete posuti šećerom u prahu.