"Mamin izbor" nema greške: Isprobajte ćufte u kremastom sosu s rižom
Za pripremu ćufti obično se koristi mljeveno meso, koje je u kombinaciji sa rižom i prezlom znatno ukusnije i mekše, što je posebno ugodno za djecu.
Sastojci
- 600 g mljevenog mesa
- 100 g crvenog luka
- ½ kašikice bijelog luka u granulama
- jedno jaje
- 1 dl ulja
- kašikica mljevenog bibera
- kašika prezle MIP Ljubače
- 50 g maslaca ZIM
- ½ litre paradajz - pelata
- kašikica soli
- kašika mješavine začina
- šolja riže Master
- svježi kopar
- svježi bosiljak
Priprema
U posudu staviti mljeveno meso, zatim dodati jaje, te pouljiti sa dvije kašike ulja. Nakon toga dodati sitno sjeckani crveni luk, bijeli luk, prezlu te posoliti i dodati mljeveni biber, mješavinu začina i podliti sa malo vode. Sve zajedno izmiješati, te oblikovati ćufte manje veličine. Po potrebi u ćufte staviti prezlu. Oblikovane ćufte ohladiti u hladnjaku 30 minuta.
Ćufte zatim pržiti na zagrijanoj tavi na ulju i na srednje jakoj vatri. Dodati paradajz pelat i podliti sa malo vode, posoliti i pobiberiti te dodati mješavinu začina i povremeno okretati ćufte da se umak zgusne. Po potrebi u sos dodati šećer da smanji kiselost.
U drugoj posudi na tavu staviti svježe začinsko bilje da se aromatizira posuda, zatim dodati rižu, podliti sa vodom, posoliti i pustiti da se kuha. Pred sami kraj dodati maslac. Gotovu rižu servirati kao podlogu ćuftama.
Ćufte dekorisati sa listićima svježeg začinskog bilja.