Napravite neodoljive slane buhtlice sa sirom: Savršen prilog za svako jelo
Slane buhtle od parmezana savršena su zamjena za hljeb, a uz krem juhu ili varivo postat će pravi gastronomski užitak. Ovaj recept je jednostavan, a rezultati će vas oduševiti.
Sastojci
-
240 ml mlijeka
-
120 ml tople vode
-
7 g suhog kvasca
-
50 g šećera
-
55 g maslaca, plus 2 kašike za premazivanje
-
2 jaja
-
420 g brašna
-
1 kašika soli
-
90 g naribanog parmezana
Priprema:
U manjoj posudi zagrijte mlijeko dok ne počne lagano kuhati. Maknite ga s vatre, dodajte maslac i šećer, a zatim ostavite da se smjesa ohladi. Dok čekate, u toploj vodi otopite kvasac i ostavite ga da odstoji 15-ak minuta dok se ne zapjeni.
Zatim mikserom umutite smjesu mlijeka, jaja, kvasca, soli i polovicu brašna. Miješajte na slabijoj brzini, a zatim postepeno dodajte ostatak brašna. Nastavite miješati dok ne dobijete glatko tijesto koje se počinje oblikovati u loptu. Ako nemate mikser, sve sastojke možete pomiješati rukama i zamijesiti tijesto.
Zamiješeno tijesto prebacite u namašćenu posudu, prekrijte plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu otprilike sat vremena kako bi tijesto naraslo.
Lagano pobrašnite radnu površinu. Tijesto podijelite na 16 jednakih dijelova i oblikujte male buhtlice. Ponovno prekrijte i ostavite da narastu još pola sata.
Pećnicu zagrijte na 176 stepeni. Premažite buhtlice otopljenim maslacem i pospite naribanim parmezanom. Pecite 20-ak minuta, dok buhtlice ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju na vrhovima.
Ove slane buhtle s parmezanom bit će pravi hit na vašem stolu, a uz kremasto varivo ili juhu, postat će omiljeni obrok koji će zadovoljiti i vaše najzahtjevnije nepce.