Ukusne i mekane
45

Napravite neodoljive slane buhtlice sa sirom: Savršen prilog za svako jelo

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Buhtle su obično povezane s raznim slatkim nadjevima, no ovaj recept donosi jednu zdraviju i slanu verziju koja će vas oduševiti.

Slane buhtle od parmezana savršena su zamjena za hljeb, a uz krem juhu ili varivo postat će pravi gastronomski užitak. Ovaj recept je jednostavan, a rezultati će vas oduševiti.

Sastojci

  • 240 ml mlijeka

  • 120 ml tople vode

  • 7 g suhog kvasca

  • 50 g šećera

  • 55 g maslaca, plus 2 kašike za premazivanje

  • 2 jaja

  • 420 g brašna

  • 1 kašika soli

  • 90 g naribanog parmezana

Priprema:

U manjoj posudi zagrijte mlijeko dok ne počne lagano kuhati. Maknite ga s vatre, dodajte maslac i šećer, a zatim ostavite da se smjesa ohladi. Dok čekate, u toploj vodi otopite kvasac i ostavite ga da odstoji 15-ak minuta dok se ne zapjeni.

Zatim mikserom umutite smjesu mlijeka, jaja, kvasca, soli i polovicu brašna. Miješajte na slabijoj brzini, a zatim postepeno dodajte ostatak brašna. Nastavite miješati dok ne dobijete glatko tijesto koje se počinje oblikovati u loptu. Ako nemate mikser, sve sastojke možete pomiješati rukama i zamijesiti tijesto.

Zamiješeno tijesto prebacite u namašćenu posudu, prekrijte plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu otprilike sat vremena kako bi tijesto naraslo.

Lagano pobrašnite radnu površinu. Tijesto podijelite na 16 jednakih dijelova i oblikujte male buhtlice. Ponovno prekrijte i ostavite da narastu još pola sata.

Pećnicu zagrijte na 176 stepeni. Premažite buhtlice otopljenim maslacem i pospite naribanim parmezanom. Pecite 20-ak minuta, dok buhtlice ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju na vrhovima.

Ove slane buhtle s parmezanom bit će pravi hit na vašem stolu, a uz kremasto varivo ili juhu, postat će omiljeni obrok koji će zadovoljiti i vaše najzahtjevnije nepce.