Za večerašnji iftar pripremite paradajz čorbu s mozzarellom i teletinu u paradajz sosu

Danas vam donosim iftarski prijedlog nutricioniste Kenana Mandre. Napravite laganu paradajz čorbu s mozzarellom, koja pomaže rehidraciji i unosu elektrolita, te sočnu teletinu u paradajz sosu, bogatu proteinima i zdravim mastima, bez viška ugljikohidrata.
Predjelo: paradajz čorba s mozzarellom
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 ml pasirnog paradajza
- 1 kašika putera ili maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka
- 2 čehna bijelog luka
- 500 ml vode ili temeljca
- 1 kašičica origana
- so i biber po ukusu
- 100 g mozzarelle
- svježi bosiljak

Priprema:
Na puteru propržiti crni i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodati pasirani paradajz, vodu, origano i kuhati 15 minuta.
Začiniti po ukusu i blendati ako želite glatku strukturu. U toplu čorbu dodati kriške mozzarelle da se lagano otope.
Glavno jelo: teletina u paradajz sosu
Sastojci:
- 600 g telećih kocki
- 1 glavica crnog luka
- 2 čehna bijelog luka
- 400 ml pasirnog paradajza
- 1 crvena paprika
- 1 tikvica
- 1 mrkva
- 100 ml temeljca -1 kašika putera
- so, biber, dimljena paprika, origano
- svježi peršun
Priprema:
Teletinu propržiti na puteru do zlatne boje, izvaditi iz tave. U istoj tavi dinstati luk, bijeli luk, papriku, tikvicu i mrkvu.
Dodati pasirani paradajz, začine i kuhati 10 minuta. Vratiti meso i dinstati još 30-40 minuta na laganoj vatri.
Posuti svježim peršunom i poslužiti uz pire od karfiola ili grilovane tikvice.
Ovaj obrok je lagan, ali nutritivno bogat - sadrži visokokvalitetne proteine, esencijalne elektrolite i zdrave masti, bez viška rafinisanih ugljikohidrata. Savršen izbor za zdrav i balansiran iftar!